Underbar tragikomisk humor om ett lite tabubelagt ämne

Publicerad 2018-02-23

Humor drabbar aldrig som när där också finns en smärtpunkt. Och ett lyckligt slut.
Därför lär många också fälla några lyckotårar mot slutet, efter att ha fått skratta oavbrutet åt Tobias Perssons nya humorföreställning ”Man på prov”.

42-årige Tobias Persson är etablerad stå upp-komiker, har spelat farser med Thomas Petersson och roat folk i radio och tv. Men inte riktigt ett känt namn som till exempel Johan Glans eller David Batra.
Tror därför att många, särskilt lite äldre, har blivit nyfikna av den smarta marknadsföringen med affischen för hans nya humorföreställning. Den anspelar både vad gäller titeln och utseendet på klassiska Dustin Hoffman-filmen ”Mandomsprovet” (1967). En originell, underhållande och för sin tid provokativ romantisk komedi.

Vilseledande

Som lockbete för Perssons monolog är den dock, ärligt talat, rätt vilseledande.
Att vara ”man på prov”, handlar i det här fallet om att försöka få barn med hjälp av IVF-behandling, provrörsbefruktning. Eller genom att adoptera. Det handlar om att onanera och sedan få betyg på sina spermiers kvalitet. Om att ta ett slags föräldrakörkort. Om Björn Ranelid (en kärleksfullt rolig drift med honom). Och mycket mer. Och hur dyrt som satan alltihop är.
Låter det trist?
Tyckte ni Henrik Schyfferts klassiska och ångestfyllda ”The 90's” var trist?
Humor blir sällan bättre än när det finns smärtpunkter, än när det finns ett allvar i botten.

Inre Lars Norén

Det är ingen spoiler när jag skriver att Tobias Persson numera är lycklig far. Annars hade säkert aldrig föreställningen blivit av. Känns inte som att Persson har en inre Lars Norén i sig.
Nu är det en tragikomisk föreställning av allra bästa slag. Som lockar till skratt hela tiden i sin skildring av försöken att få och förväntningarna hur det ska bli att få barn. Texten är inte bara skriven med perfekt känsla för de små, små detaljerna. Den är dessutom suveränt framförd.
Vem vet, kanske bryter Tobias Persson tabun på samma sätt som 1960-talsfilmen gjorde. Få pratar om barnlöshet. Fler än vi anar drabbas av det. Eller fruktar att drabbas av det.


Betyg: 4 av 5 plusBetyg: 4 av 5 plus
Man på prov

Humorföreställning av och med Tobias Persson. Regi: Rachel Mohlin. Premiär på Rival, Stockholm.


Här kan man se ”Man på prov”: Februari: 24 Jönköping, 25 Lund. April: 6 Västerås. 7 Kungsbacka. 20 Gävle. 21 Bollnäs.

ANNONS