Skavlan

Här berättar Hultling om cancersmärtorna

avJon Forsling

Den folkkära tv-sportprofilen om kampen mot cancern

1 av 3 | Foto: VILL VISA vem hon är Katarina Hultling får hjälp med sminkningen efter att hon slängt peruken. ”Jag vill visa hur det ser ut”, säger tv-profilen.

Katarina Hultling, 57, går sitt livs tuffaste fajt.

I kvällens ”Skavlan” berättar tv-profilen om kampen för att bli frisk från sin cancer.

– Smärtan i skelettet är hemsk. Den värsta jag har upplevt, säger hon till Nöjesbladet efter inspelningen.

Den populära tv-sportprofilen fick mardröms­beskedet i slutet av oktober i fjol: du har bröstcancer.

Hon opererades en månad senare och genomgår nu en cellgiftsbehandling för att bli friskförklarad. I kvällens ”Skavlan” i SVT berättar Katarina Hultling, 57, öppenhjärtigt för Fredrik Skavlan om kampen för att bli frisk.

– Jag är mitt i min behandling. Jag ska få sex cellgiftsbehandlingar totalt och nu har jag fått fyra, säger hon i programmet.

Skavlan frågar om hur hon upplevde den svåra tiden direkt efter sjukdomsbeskedet.

– Jag kände ”pang! Nu ska jag dö”. Jag åkte hem och började tänka på ” jag måste ha en begravningsannons, vad ska stå i den? Vem ska sörja mig? Ska jag ha en begravningsplats? Jag började leta efter begravningsmusik och tårarna rann, svarar hon.

”Det var så äckligt”

Som en följd av cellgiftsbehandlingen har Hultling tappat sitt hår, något som hon till en början upplevde som väldigt jobbigt:

– När jag stod i duschen och skulle tvätta håret och halva skallen kom med ut...det är så äckligt, man bara ”bort! bort!” Det var gräsligt, säger hon i programmet.

– Jag kände mig som 105, Skalle-Per, ful, äcklig.

Vågar visa upp sig

I början av intervjun med Fredrik Skavlan är hon klädd i peruk, men efter ett tag tar hon av sig den och möts av varma applåder från publiken.

– Jag ska visa hur det ser ut, säger hon innan hon sätter på sig en mössa ”för att inte frysa”.

När Nöjesbladet träffar Katarina Hultling efter att kamerorna har slocknat är hon påtagligt glad och lättad:

– Man måste våga låta sin röst bli hörd i forum där man kan påverka människor. Jag har alltid jobbat för att folk ska våga visa vilka de är, våga vara mer öppna, känna att de duger. Det var ett väldigt lätt val att tacka ja, säger hon.

Du ser ut att må bra efter omständigheterna?

– Ja, det gör jag. Men tiden efter min senaste cellgiftsbehandling, som jag fick den 7 mars, var hemsk. Från den 10 till den 13 låg jag sängliggande med den mest fasansfulla skelettvärk. Det var hemskt, den värsta smärta jag har upplevt. Nu mår jag bättre, men jag blir lätt väldigt trött.

Hur ser din prognos ut?

– Den ser bra ut. Man säger att runt åttiofem procent klarar sig. Så jag tänker positivt.

Hade du planerat att ta av dig peruken så som du gjorde i programmet?

– Ja, det var medvetet. Dels för att visa att det är ofarligt att vara utan hår, men också för att det blir jävligt varmt med peruken på.

Sambon skämtar

Hon berättar också att hennes sambo, den före detta tv-profilen Albert Svanberg, 47, är ett stort stöd. Inte minst för att han har lyckats behålla sitt humoristiska sinne mitt i allt det tunga.

– När jag har på mig den här mössan brukar Albert säga att jag ser ut som sir Vääs i ”Robin Hood”, säger Katarina Hultling och skrattar.

Det här är bröstcancer

Varje år insjuknar cirka 7 000 kvinnor i Sverige. Var nionde kvinna drabbas någon gång i livet. Medianåldern på de som drabbas är 64 år. Allt fler över­lever: 80 procent lever tio år efter diagnosen.

Symptom: Knöl i bröstet, knöl i armhålan, förstorat och hårt bröst. Hudrodnad och apelsinhud, indragningar i huden, blod eller vätska från bröstvårtan.

Det här är Katarina

Namn: Eva Maria Katarina Hultling. Ålder: 57. Bor: Åkersberga. Yrke: Programledare. Familj: Sambo med Albert Svanberg, 47, SVT-chef. Sonen Victor, 21. Karriär: Sportjournalist som började på Radiosporten i SR 1985 och därefter gick över till Sportspegeln på SVT. Ledde även aktualitetsmagasinet ”20.00”. Gjorde sin sista sändning i Sportspegeln i december 2007, efter över 1 600 program.

ARTIKELN HANDLAR OM

Skavlan