Mejla

Fredrik Virtanen

Ohederligt och korkat, Promoe

NÖJE

Nöjesbladets Fredrik Virtanen om politisk musik när den är som sämst

POLITISK MUSIK Livsviktigt, enligt Virtanen, men Promoe motverkar sitt syfte när han ger sig på utrikesministern.
POLITISK MUSIK Livsviktigt, enligt Virtanen, men Promoe motverkar sitt syfte när han ger sig på utrikesministern.

Politisk musik är livsviktig. Men motverkar sitt syfte när den misslyckas och är korkad. Som när hiphopstjärnan Promoe lögnaktigt kallar Carl Bildt för något så oerhört grovt som folkmordsmiljonär.

Fredrik Virtanen.

Rapparen Promoe, känd för jättehiten ”Svennebanan”, har läst ett par artiklar och gjort en sång som heter ”Folkmordsmiljonär”.

Ordet användes först i en artikel på SVT Debatt av journalisten Leo Lagercrantz och sedan är Lagercrantz citerad på Aftonbladets kultursida. Inga andra kända medier har skrivit ordet och jag rekommenderar starkt att utrikesminister Carl Bildt (M) stämmer både SVT och Aftonbladet för ärekränkning.

Sådana osmakliga ord – Bildt jämställs med Pol Pot! – borde inte kunna publiceras ens på internets bakvatten. Som ursäkt kan man möjligtvis anföra att dessa artiklar i övrigt haft rejält, men inte tillräckligt, på fötterna.

Det visar hur snett det kan gå när äktmedier missköter sig, ungefär som när Judith Miller, reporter på världens mest respekterade tidning New York Times, upprepade gånger kring 2003 (felaktligt) skrev att Irak hade massförstörelsevapen och därmed starkt bidrog till invasionen.

Utrikesminister Bildt skulle kanske vinna ett förtalsmål. Att ge sig på en konstnär är däremot mer komplicerat och det bör Bildt förstås ge fan i. Konstnären har, ska ha, måste ha, en extremt långtgående yttrandefrihet.

Förra veckan skrev jag att man bör und­vika att slåss med folk som befinner sig i gyttjan för då blir man skitig själv. Det finns ett roligare uttryck: ”Don’t argue with idiots, they’ll drag you down to their level and beat you with experience”.

Risken är alltså stor att jag förlorar mot Promoe, men detta måste sägas, detta är viktigt eftersom det inte är ett uttalande av en nättok, det är ett groteskt påstående av en hiphopartist med mycket stor publik – särskilt bland barn.

Barn som med stor sannolikhet inte känner till att Bildt varken är misstänkt eller anklagad för något brott, vilket fram­går tydligt i artiklarna men inte i Promoes låt där texten går ”Han suger blod, har ingen själ, han är folkmordsmiljonär”.

Fakta: Carl Bildt lämnade för fem år ­sedan en styrelse för ett företag som anklagas (av Ecos, ett nätverk av organisationer som arbetar för fred och utveckling i Sudan men som inte är en myndighet; däremot pågår nu tack vare Ecos en utredning hos internationella åklagarkammaren) för att ha dragit nytta av terrorväldet i Sudan.

Det finns en del övrigt att tala med Lundin Oil (numera Lundin Petroleum) och Carl Bildt om.

Det finns en moralisk proble­matik, det finns tänkbart oegentlig­heter, kanske rent av brott – men ­hittills har ­ingen myndighet eller redaktion ­lyckats spika ihop Bildts kista och, tro mig ­Promoe, det har ägnats många år och spenderats åtskilliga miljoner journalistkronor på att försöka.

Vi bör fortsätta att tala om Carl Bildt och om västvärldens grymma exploatering av Afrika, men det blir svårt när en populär artist gör en djupt antiintellektuell, ohederlig och kontextlös kränkning av en internationellt respekterad statstjänare som annars, bland annat, är känd för att ha mäklat fred i Jugoslavien och stått upp för Baltstaterna mot Sovjet­unionens militära våld.

Som vanligt är det en god princip att anse att alla, även utrikesministrar, är oskyldiga tills motsatsen är bevisad.

Promoe låter inte bara som en obehaglig näthatare som fördummar och förgrovar det offentliga samtalet. Han ger också alla en utmärkt möjlighet att avfärda all relevant kritik mot Bildt med ett enda ord: Dårvänster.

ANNONS

Just nu upp till 70% rabatt! Flyttrea på mode, inredning, skönhet och barnkläder.

Extern länk från Åhléns

Shoppa här!

Av: 

Fredrik Virtanen

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Fredrik Virtanen