Claes Malmberg lyfter musikalen Aladdin

1 av 3 | Foto: Ivan da Silva
NÖJE

Två unga sångare från ”Idol”. Några komiska veteraner för mormor och farfar.
En saga som berättats i tusentals år.

Musikalen ”Aladdin” är ett färgglatt spektakel som räddas av gott humör. Och Claes Malmberg som osalig ande i Goldfingers anda.

Claes Malmberg ser ut som en sorts Kinderägg; tre Goldfinger-associationer i ett paket. Hans look är en korsning av Bondskurken och dennes torped Oddjob, plus att han är guldmålad som ett av bovens offer. Han spelar anden som ska uppfylla de tre önskningar som hjälten Aladdin får. Malmberg är som vanligt en osäkrad improvisatör som trivs på scen och i publikkontakten.
Mer göteborgsvitsar än andlighet.

Det rara unga kärleksparet spelas med charmig ungdomlighet av Charlie Grönvall och Renaida Braun. Han är tiggarpojken Aladdin som hittar oljelampan, hon är prinsessan Safa som vill välja sin egen kärlek och inte följa pappa regentens regler.

Markoolio gör föreställningens skurk, en misslyckad magiker som vill komma över oljelampan för att önska sig till rikedom och makt. Han pratar om Österbotten och har en finlandssvensk brytning. Kim Sulocki är hans hantlangare, en dromedar med underhållande kroppspråk och släpig stockholmska.

Sångnumren är nyskrivna. Inga minnesvärda låtar, mer den sortens bruksmusik som kan vara med i den kvalfyllda Melodifestivalens omgångar. Texterna för inte direkt handlingen framåt. Prinsessan säger att hon gillar att dansa och sedan sjunger hon att hon gillar att dansa.

Dromedaren får beröm för sina lyxiga solglasögon och sjunger sedan ”Hon gillar mina brillor” om och om igen.

Det är en lekfull uppsättning som gör störst intryck med dräkter, scenografi och dansnummer. Den flygande mattan spelas av en golfbil som körs av en figur som heter Zlatan.

Alla på scen sjunger inte lika bra som de två unga Idol-deltagarna och Claes Malmberg, men det är ett hyfsat underhållande scenäventyr som bejakar spelglädjen.

FOTNOT: ”Äventyret Aladdin” spelas först i Stockholm under helgerna och turnerar sedan runt Sverige.

ARTIKELN HANDLAR OM