i emilias värld

NÖJE

Röj och galenskap? Knark och horor? Ja, vad innehåller egentligen en dag i Emilias liv?

Se efter vad Sofia och Rikard upptäckte.

Foto: RIKARD LAVING
Emilias frukost. Sminkad inför Nyhetsmorgon . Mellan låtarna tar Emilia en tupplur. Lumumbas Sara Reis intervjuar Emilia. Planschsignering. Lunch. Eller kanske middag.

Det är tidigt. Egentligen alldeles för tidigt för att kliva upp ur en varm och skön säng. Vakterna på Stockholms krogar har ännu inte slutat kvällsskiftet. Klockan är halv fem och det liknar mer natt än morgon. Man skulle kunna kalla det för bästa drömtid. Men Emilia Rydberg verkar inte lida av att vara vaken. Tvärtom. När hon kliver ur taxin vid TV 4, eller rättare sagt studsar ut, gör hon det med ett stort leende. Några sekunder senare är hon framme och hälsar på Puls reporter och fotograf, som om vi vore två av hennes absolut bästa vänner.

Det har gått två år sedan Emilia blev stor. Två år sedan universitetsstudierna och extrajobbet i en klädaffär, byttes ut mot en svart basker och låten ”Big big world”. Debutalbumet sålde en miljon och succén var ett faktum. Hon plockade hem två rockbjörnar, en för årets låt och en för årets kvinnliga artist. Hon kom från ingenstans och fick en världshit.

Sedan dess har det varit lugnt. I alla fall utåt sett. Men i november kom uppföljaren, och nu bjuder Emilia åter in publiken till sin värld. Hon spelar, gör intervjuer och signerar skivor. Ska hon hinna med något annat, som att träffa kompisar, måste det planeras noggrant.

Som i dag.

Först på programmet står tre uppträdanden i ”Nyhetsmorgon”, sedan två intervjuer. Efter det middag med en representant för skivbolaget. Kanske räcker tiden också till en shoppingtur på stan med bästa kompisen, som Emilia inte sett på två veckor.

Hon har sjungit

sedan hon var liten, men det var på högstadiet som hon började i sitt första band.

– Man kan faktiskt säga att jag blev uppraggad, säger Emilia.

– Det var två killar på skolan som ville ha en mörk tjej som sjöng i deras hiphop-band och så såg de mig i skolkatalogen. När de frågade om jag ville vara med hade de ingen aning om, om jag kunde sjunga eller inte, så de fick nog en glad överraskning.

Bara tanken på det fullspäckade schemat med start i ottan, kan få vilken reporter och fotograf som helst att bli utmattade. Men Emilia verkar inte särskilt bekymrad. Hon ser bara glad ut. Hela tiden.

– Jag är nog en liten arbetsmyra. Det är när jag har mycket att göra som jag mår bäst, säger hon och skrattar.

Hon har på sig ett rött linne, jeans och gympaskor. Håret är uppsatt i en enkel hästsvans. Hon är osminkad, men ser ändå oförskämt pigg och fräsch ut när hon kliver in i studion. Ögonen glittrar och hon verkar inte ens vara i närheten av en gäspning när hon glatt nynnar på ”Girlfriend”, en av låtarna hon ska sjunga i programmet. Ja, hon nynnar. Fastän klockan inte ens är fem.

I tv-studion är musikerna redan på plats. De ser inte fullt lika pigga ut som Emilia, men efter att hon hälsat lika glatt på dem som hon gjort på oss, avbryter de den jämna VM-finalen i gäspning och inleder repetitionen.

Samtidigt som det

experimenteras med ljus och kameravinklar testas låtarna. Eftersom Emilia inte hunnit sjungit upp, blir det en och annan tupp i halsen, men efter ett par genomkörare sitter allt som det ska. Då räcker tiden till frukost också.

I redaktionsköket fyller Emilia tallriken med fil. Som efterrätt blir det en knäckebrödsmacka med smör och ost och en kopp te.

Efter att ha spelat två låtar och blivit intervjuad i direktsändning är det paus i en dryg timme, och Emilia och bandet sjunker ner i några mjuka soffor bredvid logerna.

– Hade de verkligen sex i ”Big Brother”? frågar Emilia plötsligt.

Sedan är dokusåpasnacket igång.

– Fick de betalt för det? frågar någon.

– Vad hände förresten i förra Robinson? Jag missade det avsnittet.

– Jag tror att han med pannbandet vinner. Adnan, eller vad han heter?

– Men han har ju åkt ut för länge sedan, säger Emilia.

– Eller, har han inte det?

När ingen svarar, ger Emilia upp.

– Väck mig nio, mumlar hon, innan hon lutar huvudet bakåt och somnar.

Efter ”Nyhetsmorgon” hinner hon med en snabb intervju med TV4:s ”Nöjesnyheter”, innan det bär av mot skivbolagets kontor och ännu en intervju. Den här gången med internetsajten ”Lumumba”.

Emilia svarar snällt på frågor om den nya skivan, och om vad som hänt sedan sist. Men när hon får frågan om vad hon ska göra när hon blir stor, kan hon inte svara, utan förklarar att det är något man aldrig kan veta säkert. Just nu är det skivan som gäller. Inget annat.

Ett korrekt svar, men väldigt väldigt tråkigt. Och visst är hon tråkig. I alla fall om man är ute efter skandaler. Inte en enda liten groda hoppar ur hennes mun på hela dagen. Hon bara ler och säger snälla saker. Om och om igen. Lägger hon av med musiken skulle hon nog passa utmärkt som flygvärdinna.

När det är dags

för en sen lunch med Ullis på skivbolaget har Emilia varit uppe i tio timmar med bara frukost i magen. Hon beställer in caesarsallad med kyckling – och en kopp kaffe. Sedan försöker hon övertyga alla kring bordet att man inte blir pigg av kaffe direkt när man druckit, utan först fyra timmar senare. Men jag vet inte om någon tror henne.

När både tallrikar och koppar är tomma, kommer Emilias bästa vän Sofia in på restaurangen. De har inte setts på två veckor och det är dags för Emilias tredje familjära hälsningsprocedur för dagen. Den här gången känns den faktiskt äkta.

Sedan bär det av ut på stan och jakten på den perfekta julstjärnan. Helst en rödorange med orientaliskt mönster. Medan bästisarna uppdaterar varandra på vad som hänt de senaste dagarna, smyger vi efter som små tjuvlyssnande tomtenissar. In i inredningsbutik efter inredningsbutik. Och så in i en jeansaffär.

– Men kan inte du säga att det är du som ska ha jeans den här gången, säger Emilia, och tittar med bedjande hundögon på Sofia.

– Jag är ju alltid här och provar. Snart tror nog expediten att jag är mer intresserad av honom än av jeansen.

Efter 20 minuter slutar besöket som det brukar. Med ett samtal med expediten och utan något jeansköp. Däremot lyckas Emilia hitta en julstjärna och dagen är räddad.

Säger hon i alla fall. Efter att ha varit hennes svans i tolv timmar kan man inte låta bli att undra hur hon hela tiden orkar vara så glad och hurtig. Om det kanske är en fasad.

Möjligtvis är det så att hon tar igen suckarna hemma i lägenheten på kvällen.

Precis som hon gör med gäspningarna.

Kanske är det därför hon prompt var tvungen att ha en julstjärna.

Som kan stråla, när hon själv inte orkar.

arkiv Emilia

Sofia Johansson