”Slukhål” åt upp Mandelmanns djur: ”Det var helt absurt”

Räddades av förälskade par: ”Det hade dött”

1 av 5

avAndreas Hansson

NÖJE

Mandelmanns tvingades avbryta TV4-inspelningen.

Ett ”slukhål” hade svalt en av deras lammungar som svävade mellan liv och död 1,5 meter under marken.

– Det var helt absurt, säger Gustav Mandelmann.

Paret Marie och Gustav Mandelmann är vana vid både liv och död på gården på Djupadal på skånska Österlen.

Under sommarens inspelning tvingades de lämna allt de höll på med sedan två flanerande par ringt och larmat dem: en av deras lammungar hade slukats av jorden och riskerade att dö nere i jorden, 1,5 meter under marken.

– Gosh, jäkelen, det var två förälskade par, inga vi känner, som gått upp i backen med kaffekorg och skulle ha picknick som ringde och larmade oss: ni kommer inte tro era ögon. De hade hört något som bräkte, säger Gustav Mandelmann när Nöjesbladet möter dem.

”Har aldrig sett något liknande”

Lammet hade änglavakt. Paret begav sig genast i ilfart till området.

– Vi avbröt allt vi höll på med i trädgården och åkte dit upp, gården är ju så stor så vi är aldrig där uppe annars.

De fick hjälp att hitta fram till området i skogen.

– Jag har aldrig sett något liknande, det var helt absurt. Så jäkla skumt. Det hade blivit nåt jäkla slukhål, en fälla. 1,5 meter ner tittade ett litet lammhuvud fram. Vi vet fortfarande inte vad som hade hänt, säger Gustav Mandelmann.

De misstänker att rävar eller grävlingar kan ligga bakom incidenten.

– Vi tänkte att en räv dragit ner lammet i sitt gryt och skulle ha det som matsäck eller att det är grävlingar som grävt det. Hade inte paret gått med sin picknikkorg så hade det dött. De var alldeles chockade också när de tittade ner, det var som i en ”Alien”-film, säger han.

”Det var en nödsituation”

Han försökte nå lammet men utan att lyckas. Till slut lyckades Marie Mandelmann dra upp ungen i örat.

– Jag lyckades få ner axeln. Det var ju en nödsituation. Den var alldeles vinglig och hade inte ätit på ett tag, jag tror att den varit där ett dygn.

TV4:s kameror följde med under insatsen, i nästa veckas avsnitt av ”Mandelmanns gård” får tittarna se den dramatiska händelsen. Där visas hur lammet dras upp ur hålet och omtöcknat undersöks av paret innan det stapplar bortåt för att leta efter sin mamma.

– Till slut rätade den på sig och gick i väg. Den bräkte och så kom mamman. Så det fick ett väldigt lyckligt slut, säger Marie Mandelmann.

”Mandelmanns gård” sänds klockan 20 på tisdag i TV4.

ARTIKELN HANDLAR OM