SVT svarar på kritiken: ”Är nöjda med intervjun”

”Tycker vi inte att vi har någon anledning att förändra någonting”

Av: Linn Elmervik

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4

”Skavlan” fick hård kritik för intervjun med OS-medaljören Sarah Sjöström.

Men SVT slår ifrån sig anklagelserna om sexism.

– Vi är nöjda med intervjun, säger Jan Axelsson, projektledare för programmet.

Intervjun med Sarah Sjöström i fredagens ”Skavlan” har kritiserats hårt i sociala medier, eftersom tittare ansåg att den var sexistisk.

På SVT håller man inte med. Jan Axelsson, som är projektledare för programmet, har tagit del av kritiken, men känner inte igen sig.

– Vi lyssnar naturligtvis på all kritik från våra tittare, men samtidigt ska du veta att detta är ett mycket stort program med minst 1,5 miljoner tittare varje vecka. Det gör att det finns väldigt mycket åsikter om programmet. Vi försöker fånga upp och lyssna på den kritik som finns när vi tycker att den är relevant och det gör vi naturligtvis i det här fallet också. Men när det gäller den intervjun tycker vi inte att vi har någon anledning att förändra någonting, säger han.

”Ställde samma frågor till Lerin”

Ni är nöjda med intervjun?

– Vi är nöjda med intervjun. Vi visade vilken superstjärna Sarah är och vi visade också en bredare bild av henne, hur hon lever privat som väldigt många tittare säkert funderat på.

Kritiken angående hur Skavlan intervjuar kvinnor har ni fått flera gånger tidigare. Det finns ingen anledning att tänka över hur man lägger upp de intervjuerna framöver?

– Vi tänker bara över att vi ska försöka ha en bra mix mellan olika kön och ämnen i vårt program. Vi kan inte se att det finns någon systematisk missvisning som skulle förminska kvinnor. Absolut inte. Titta på vilka gäster vi har haft genom åren. Och angående det som nu tagits upp kring hemarbete så ställdes samma frågor till Lars Lerin veckan innan, vi har haft uppe frågorna med JO Waldner och Fredrik Reinfeldt. Det är för att försöka bredda bilden av personen.

”Känner oss inte träffade”

Jan Axelsson tror att det är den allmänna samhällsdebatten om feminism och #MeToo som triggat kritiken.

– Det är väl allmänna diskussionen som förs, men vi måste se på vårt program. När det gäller hur vi agerade i fredags och bakåt i tiden så känner vi oss inte träffade av det här, säger han.


Intervju från 2010 med Fredrik Skavlan: ”Jag tål att bli kallad sexist och psykopat”

LÄS VIDARE

Publicerad: