Om vi vore ett par...

NÖJE

Olle Ljungström om SAAB, fåfänga och konsten att förföra en kvinna.

Foto: Magnus Wennman
Olle.

Hur träffades vi?

– Vi träffades i Linköping för du läste till sjuksköterska där och jag jobbade på SAAB. Sommarjobbade. Jag är nämligen uniformsfetischist vad gäller kvinnor. Jag tvingade dig dessutom att måla ett rött kors på ena bröstet redan första kvällen. Jag var jättegullig. Och du sa: ”Jag trodde inte att ni Stockholmare var så gulliga”. Och jag sa: ”Jag kanske inte är så representativ. Men det finns de Stockholmare som är så gulliga att till och med katter kommer i skymundan. Vi hade ett bra liv där i Linköping. Du som sjuksköterska och jag på SAAB.”

Varför flyttade vi därifrån?

– För att du fick jobb på Aftonbladet och jag kände att jag inte kunde leva kvar i den korrupta flygbranschen.

Du skriver låtar med vackra texter. Vad var den första dikten jag fick av dig?

– Den hette ”Socker över himlen” och var ganska vacker. Numera finns den på en skiva som heter ”Världens räddaste man”.

Blev jag glad?

– Ja, för jag skickade den på en kassett när du hade flyttat till Stockholm och jag fortfarande bodde kvar i Linköping. Och du blev jätteglad. Jag satt hemma på kammarn och spelade in låten.

Är det så du brukar förföra kvinnor?

– Nej, du är den enda. Och det är faktiskt sant.

Hur lång tid tog det innan du bjöd upp mig på te?

– Jag bjöd upp dig på te efter att vi bara dansat en dans tillsammans. Det tog väl 45 sekunder innan jag bjöd med dig. Men då hade jag bryggt hemgjort maskrosvin. Jag tänkte att jag skulle supa ner dig litegrann men du blev inte så full. Du tyckte inte om att jag rökte så jag gjorde inte det för din skull. Jag lider fortfarande av abstinensbesvär.

Vad är dina bästa egenskaper som pojkvän om du får säga det själv?

– I princip har jag inga bra egenskaper som pojkvän. Jag är självupptagen, rätt gnällig, dåligt tålamod, jag märker ord och kan mästra ganska mycket. Men i grund och botten är jag ganska så snäll.

Och så är du en jävel på att sälja dig själv...

– Där i ligger paradoxen. Jag har inte ens ett bra självförtroende. Och så är jag dessutom lite blyg.

Men lilla gubben...

– Jag märker hur dina sjuksköterskekänslor börjar komma i svallning.

Men hur kan jag stärka ditt självförtroende?

– Du ska på något klassiskt sätt nästan hela tiden beundra mig och säga: Åh vad bra, du är så fyndig. Och: Åh vad rolig du är Olle. Och så om du sitter vid ett bord med dina kompisar och jag vid ett annat så får du gärna säga saker om mig som jag hör lite i bakgrunden. För då känner jag en enorm insektssvärm av lycka flyga igenom mig.

Blir du sur om jag flirtar med andra?

– Nej, jag är faktiskt inte svartsjuk. Jag förlitar mig på att man kan lita på den man är tillsammans med. Att det inte finns någon riktig anledning att måla fan i taket.

Men om jag var otrogen?

– Då vill jag helst inte veta om det tror jag.

Är du fåfäng?

– Ja, fast jag är inte lika fåfäng som Barbados–Magnus. Men jag tror att alla män som inte är fåfänga har någon bristvara. Rent kemiskt är det näst intill en sjukdom att inte vara fåfäng. Men det är ingenting som styr hela min värld. Jag kanske inte sätter på mig galablåsan varje gång du kommer hem efter en sen kväll på Puls.

Vad säger du om jag är fysiskt starkare än du?

– Min mamma bryter ner mig i armbrytning. Manligheten ligger inte i fysisk styrka. Den ligger i andra saker. Det är en helt mental pryl.

Hur många killar kan jag ha haft före dig utan att det blir ett problem?

– Det är jag helt likgiltig inför.

Så över 100 är inget problem?

– Nej.

Vad måste jag göra för att du ska sparka ut mig?

– Vara tråkig. Jag kan ge ungefär 7 000 exempel på hur man är när man är tråkig. Tråka inte ut mig bara så kan vårt förhållande bli alldeles underbart. Och en neurotisk människa kan vara svår att leva med. Men det är ett mänskligt drag.

Kommer vi att gifta oss?

– Nej. Jag har varit gift en gång och det kommer jag inte att göra om.

Varför?

– Därför att jag tycker att man gifter sig en gång och aldrig mer. Vi kan gifta oss på skoj om du vill.

Jag vill faktiskt klä mig i vitt och vara prinsessa för en dag.

– Fast det kommer inte jag ha någon lust med. Skulle det vara så, så ska det vara ett riktigt bröllop och inte något stadshusarrangemang.

Hur vild är du i sängen?

– Jag är rätt vild tror jag.

Handklovar och grejer eller bara en uniform på mig?

– Handklovar har jag aldrig prövat. Sådana saker har jag ingen längtan efter. Sex är en ganska väsentlig del av livet så det skojar man inte bort med massa prylar.

arkiv Olle Ljungström

Linda Hjertén