Gunde Svan klar för ”Let’s dance”

1 av 3

avJakob Meijer

NÖJE

TV4 har landat ett riktigt drömnamn till årets säsong av ”Let’s dance”.

Skidlegendaren Gunde Svan är klar.

– Om Thomas Wassberg kunde lära sig det här så måste jag ju också bara prova, säger han till Nöjesbladet.

Han har vunnit fyra olympiska guld och hjälpt kändisar i jakten på nycklar på Fort Boyard.

I vår är det dags för Gunde Svan, 56, att snöra på sig dansskorna.

Under fredagens Nyhetsmorgon avslöjades det att Svan är klar för ”Let’s dance”.

Prioriterat barnen

Det är inte första gången han fått frågan om att vara med.

– Jag har inte räknat. Men det är ganska många. Det är fler än två i alla fall, om jag säger så, säger Gunde Svan, som tidigare valt att prioritera sin familj.

– Jag har känt att jag ville ställa upp för barnen och dottern Julia som elitsatsat i skidor, hon behövde någon som vallade skidorna. Hon slutade nu i vintern som var, så nu är det första gången som det är praktiskt möjligt. Det kommer ta väldigt mycket tid det här, säger Gunde Svan.

I Nyhetsmorgon avslöjar programledaren Steffo Törnquist att Gunde Svan gärna tar sig en sväng om på TV4:s personalfester. Men så mycket mer dans än så blir det inte, enlig Svan.

– Jag tycker det är roligt att dansa, men jag har aldrig kunnat några steg. Så det har varit jobbigt för tjejerna, tror jag, att följa, säger han.

– Det närmsta är annars när min hustru försökte lära mig bröllopsdans när vi skulle gifta oss. Det var ju 1991 så det är ett tag sen. Det är ingenting man faller tillbaka på och känner sig trygg i direkt, skrattar han.

Känner pressen

Ingemar Stenmark, Anja Pärson och Thomas Wassberg. Det har onekligen gått bra för de skidprofiler som tidigare ställt upp i ”Let’s dance”.

Gunde Svan medger att han känner viss press.

– Det blir det ju. Men jag vet ju att som alla former av tävlingar så startar alla från noll. Alla ska göra samma sak. Man måste göra jobbet om det ska fungera. Men jag menar, om Thomas Wassberg kunde lära sig det här så måste jag ju också bara prova.

Gunde Svan: ”Det jag är mest rädd för”

Det blev totalt fyra olympiska guld och sju VM-guld för längdskidåkaren Gunde Svan. Men den yngre generationen förknippar honom nog mest för sin roll som programledare i TV4:s klassiker ”Fångarna på fortet”.

Gunde Svan tror programledarskapet kan ge honom en viss fördel i ”Let’s dance”.

– Det är mer likt ett programledarjobb än skidkarriär har jag förstått. Det är ju underhållning. Att förmedla en känsla hem och förstå vad de ser i rutan, det är något helt annat än att köra runt så fort som möjligt i en femmilsbana.

Förutom att blanda ihop stegen är han orolig för om kroppen ska hålla.

– Det är ju helt andra muskelgrupper som kommer igång. Det är slitage och överbelastningar som jag är mest rädd för i det här fallet, säger Gunde Svan, som är medveten om att han går in i tävlingen med ett visst favoritskap.

Om några månader, kommer Nöjesbladet få göra en segerintervju med Gunde Svan som lyfter glasskon?

– Det vore ju skönt, men det är jättelångt dit. Vi får se var det här slutar, men jag gillar utmaningar och stå med tårna på kanten och kasta mig ut.

Men ingenting är omöjligt?

– Ingenting är omöjligt!

Tävlar mot Bond-brud

Sedan tidigare är det även klart att skådespelaren och Bond-bruden Britt Ekland deltar i ”Let’s dance”.

Enligt uppgifter till sajten Hänt ska även författaren Martina Haag vara klar.

5 fredagsprogram vi minns 00:45
ARTIKELN HANDLAR OM