Hollywoods nya stjärnskott

I Hollywood är skådespelare som disktrasor. När en börjar bli gammal och äcklig tar man en ny.

Puls Annika Norlin visar dig gänget som kommer att vara nästa Brad Pitt och Julia Roberts.

Spindelmannens flickvän

Kirsten Dunst, 19

Som tolvåring var Kirsten Dunst allmänt känd som ”Hon som fick kyssa Brad Pitt”. Filmen hette ”En vampyrs bekännelser” och att även Tom Cruise och Christian Slater gick runt i kulisserna gjorde ju inte saken sämre. Slam, bom, dunk. Kirsten Dunst var megakändis.

Trots tidigare roller i kreddfilmer som ”Virgin suicides” och mindre storslagna high school-filmer som ”Get over it” verkar det ändå bli 2002 som blir Kirsten Dunsts stora år.

Anledningen heter Världens största vägglus. Spindelmannen. Kirsten spelar Peter Parkers flickvän Mary Jane, en roll som Kate Hudson och Alicia Silverstone tackade nej till. Dunst tackade ja med den enkla motiveringen ”Jag älskar serier”.

Att Dunst under inspelningen blev ihop med Tobey Maguire, som spelar Spindelmannen/Parker – men att paret nu gjort slut – är en historia varje producent drömmer om. Massor av kemi. Och nästan lika mycket publicitet.

Amerikas Ebba Hultkvist

Alexis Bledel, 19

Just nu undrar du varför du känner igen Alexis Bledel.

Hon spelar Rory i ”Gilmore Girls”, dramedin som blivit en jättesuccé i USA och en något mindre hit här i Sverige.

Det är nog allt.

Alexis är blyg. Som liten var hennes blyghet så framträdande att hennes föräldrar beslöt att ta med henne till den lokala teatern.

Hon älskade det. Blev headhuntad till några av de största pjäserna. Samtidigt kom en talangscout från en av världens större modellagenturer och ville knyta henne till sig.

Allt samtidigt för en tolvåring från Texas som inte kunde prata engelska förrän som sjuåring – hennes föräldrar talar spanska.

Den första rollen hon sökte fick hon. Den som Rory Gilmore, mysig dotter. Nu börjar hon göra film också och den som kallade henne ”Amerikas Ebba Hultkvist” får mer och mer rätt.

Men Alexis Bledel skulle helst vilja att du inte kände igen henne. Hon är fortfarande blyg.

– En gång gick jag ned till affären helt osminkad för att köpa mjölk, och ett par kommer fram till mig och skriker ”Torsdag kväll!” (Då ”Gilmore Girls” visas i USA, red anm.) De skrek det tvärs över grönsaksdisken.”

Alexis släppte mjölken och sprang.

”Din tid är över, mr Dean”

James Franco, 23

När en skådespelare besitter den där skumma egenskapen som man ännu skummare kallar ”Det”. Då blir han jämförd med antingen Jack Nicholson eller James Dean.

James Franco har jämförts med bägge två.

Du känner kanske igen honom som hårdingen Daniel i ”Nollor och nördar”. I USA har han fått en Golden Globe för rollen som – just det – James Dean i en tv-film om legendens liv.

När miljoner skådespelare kämpar sig fram i LA hann James knappt sätta ned foten på kalifornisk mark innan han fick rollen som Daniel. Han spelar bara en biroll i ”Spindelmannen”, ändå är det på nåt mystiskt sätt honom alla pratar om. Och när han möter Robert De Niro i ”City by the sea” i höst är det klart möjligt att universum kolliderar. Så mycket coolhet på samma inspelningsplats.

Bloom siktar på mystiken

Orlando Bloom, 25

I ”Det stora blå” gör Jean-Marc Barr huvudrollen som dykaren Jacques. Han säger inte särskilt mycket och verkar rent allmänt mest mystisk. Snäll men mystisk.

Alla tjejer var kära i Jean-Marc Barr. Mystik är bra.

Orlando Bloom är årets Barr. I ”Sagan om ringen” spelar han Legolas, den guldlockige alven som är trevligast av alla – och tystast. Ler mystiskt. Man blir kär.

Bloom är hetast i Hollywood just nu. Så är det bara. Det var bara för britten att ta sitt artiga pick och pack och flytta från London där regissören Peter Jackson en gång hade sett honom på teaterscen och genast hittat sin Legolas.

I ”Black Hawk down” har ni chansen att se mer av Bloom. Håll då tummarna för att Bloom inte drabbas av Barr-förbannelsen:

I Jean-Marcs kommande filmer hade Barr riktiga dialoger. Han visade sig vara en helt vanlig skådespelare. Och ingen var längre riktigt lika intresserad.

Kanadensisk stjärndebut

Hayden Christensen, 20

Ingen förstår varför. Allra minst Hayden Christensen själv. En av världens mest eftersökta roller. George Lucas kunde ha valt vem som helst att spela Anakin Skywalker: Leonardo DiCaprio ville ha rollen, Ryan Philippe, Heath Ledger och antagligen större delen av alla som var unga när den första ”Star wars”-filmen kom.

George Lucas tittade igenom band på 400 sökande. Och valde sedan en nästan okänd kanadensare vars högsta merit var några dåliga tv-filmer och en miniroll i Sofia Coppolas ”Virgin suicides”.

För att han var bäst, menar Lucas. Och för att det var kemi mellan honom och Natalie Portman, som spelar drottning Amidala.

Hayden själv har en annan förklaring till varför han fick rollen:

– Jag är så lik ungen som spelade Anakin i ”Episode 1”.

Eminems nya tjej

Brittany Murphy, 24

I’ll never te-ehl!

Jag berättar inte!

Brittany Murphy var mentalpatient i ”Girl, interrupted” och nyinflyttad i ”Clueless”. Alla var överens: snart kommer Brittanys stora roll, hennes stora chans.

Brittany Murphy själv trodde att den kom när hon fick huvudrollen i en storslagen film om Janis Joplins liv. Regissören valde henne före Joplins psykiskt likasinnade Courtney Love och fysiskt likasinnade Emily Watson.

Begreppet ”Murphys lag” går att applicera bättre än någonsin här. En rättegångstvist om Joplins sånger hindrade att filmen någonsin spelades in.

Då kom den. Chansen.

I ”Don’t say a word”, mot Michael Douglas, spelade Brittany mentalpatient (igen). Alla kände igen tjejen som sa de där orden: ”I’ll never te-ehl!” Och i filmvärlden är igenkänning allt.

I år spelar Brittany Murphy med i tre nya filmer. I en av dem, ”8 mile”, spelar hon Eminems flickvän.

Snyggt begåvad

Linda Cardellini, 26

”We’re all unhappy. That’s the thing about life”, säger Lindsey Weir och tycker att det är rätt bortkastat att vara intelligent, som hon är. Det vore bättre att vara snygg, så att hon slapp tänka så mycket på allt.

I ”Nollor och nördar” spelar Linda Cardellini Lindsay med en sådan säker osäkerhet att alla kommer ihåg precis hur det var att vara sexton år.

Det var en riktigt bra ungdomsserie och som brukligt är läggs sådana ned till förmån för ”Sweet Valley High”-kopior. Men efter den serien behövde Linda aldrig mer oroa sig över sin framtid. Hennes begåvning var erkänd.

”Linda är unik. Hon är vacker men har ett sätt att spela på så att hon inte alls verkar snygg”, sa en regissör en gång och vi kan inte bestämma oss för om det är en komplimang eller inte.

Men kanske stämmer det. Nu kommer hon i ”Scooby-Doo” som Velma, ”den smarta”. Velma har en hopplös pagefrisyr, glasögon och konstiga jumprar medan Sarah Michelle Gellar i en annan roll har små kjolar och toppar.

Det gillar Linda. Hon vill inte vara snygg. Hon tackar automatiskt nej till ”snygga” roller.

I verkligheten är hon ihop med en annan skådespelare: Jason Segel. Och precis som i serien går det mycket bättre för henne.

Hårfagert original

Leelee Sobieski, 19

Nej, det är inte Helen Hunt. Nej, hon är inte ens släkt med Helen Hunt.

Men faktum är att Leelee Sobieski flera gånger blivit nekad roller just därför. Hon är för lik Helen Hunt. Biobesökare skulle bli förvirrade, har man sagt.

Leelee fick bra recensioner i ”Deep Impact” och en Emmy för tv-filmen ”Joan of Arc”. Men det var en vänskap som fick Leelee Sobieskis karriär att riktigt sätta igång.

Den här tjejen var nämligen nära vän med Stanley Kubrick. Hon var tonåring när de träffades, han sisådär femtio år äldre. Hon grät i en vecka när han avled.

Leelee fick en roll i Kubricks sista film, ”Eyes wide shut”. Hon spelar lolitan som försökte förföra Tom Cruise. Bakom scenen försökte Leelee få en lock av Toms hår till sin samling. Hon samlar nämligen på hårlockar från kändisar. Men Tom vägrade. Han ville ha sitt hår intakt.

Sedan dess har Leelee spelat mot – och alltså kunnat samlat in - hårtottar från bland andra Diane Lane, Drew Barrymore, Chris Klein och Josh Hartnett. Och i år kommer hon i två nya filmer:”Hoffman” och ”L’Idole”. Helen Hunt bävar.

Publisert: