Emil bjuder på välkänd romantik

NÖJE

Emil Sigfridsson kommer undan med ett helt album ballader.

En bedrift inte ens Phil Collins klarar längre.

Debutplattan ”Tillbaka till igår” (Mariann) gick rakt in på sjunde plats på försäljningslistan i torsdags.

I dessa tider behöver vi all romantik vi kan få. Och Emil Sigfridsson, son till Lasse Stefanz klassiske andresångare och basist Lars Sigfridsson, är romantiker ut i tånaglarna.

Han slog igenom i Bertskolans höstsäsong som den store Disneyballadkungen – anslaget på debuten är därför logiskt, även om det är synd att bara fem sånger är nyskrivna. Resten, tio spår, är tolkningar av världskända ballader.

Min favorit bland de tio är versionen av Van Morrisons i original monumentalt vackra ”Have I told you lately”. Emil Sigfridsson gör den här i en fin duett med Jerry Lee Lewis syster Linda Gail Lewis, och de undviker att massakrera den som Rod Stewart häromåret.

Nina Inhammar gör också en stark duett med Emil i ”Up where we belong”, men i sånger som ”Bro över mörka vatten” och ”Can you feel the love tonight” står han på egna ben. Flera sånger har också inslag av gospel i körarrangemangen.

En Burt Bacharach-sång hade varit kronan på verket i ett lite jämntjockt utbud.

De fem nya sångerna är alla mycket bra, men den inledningsvis helt stråkbaserade ”Samma längtan” och duetten med Fame-Jessica Andersson, ”While the city is asleep”, står i en klass för sig.

Allis Brorsson, som körar på närmare hälften av sångerna, förtjänar ett omnämnande.

Det är inne att låta svenska sångerskor gästsjunga på norska dansbandsplattor. Senast ut är sympatiska Jetz, som debuterar med klart hörvärda albumet ”Sees igjen” (Tylden & Co). Monica Silverstrand, känd från Wizex och Melodifestivalen, medverkar både som låtskrivare och sångerska på flera spår.

Jetz spelar mogen dansmusik. Välgjord sådan börjar bli en bristvara, ”Sees igjen” känns därför som ett välkommet alternativ.

Rakade sångaren Kjell Ivar Vestrom är ingen anmärkningsvärd sångare, men han ser tuff ut och skivan har en handfull riktigt starka sånger: duetten ”Lova att vi aldrig skiljs igen”, refrängstarka ”Vi er bundet av hverandre” och det poppiga titelspåret luktar hits. Jag gillar också den gripande ”Martine” och balladen ”På himmelens tak”.

Samtliga tolv sånger är nyskrivna.

Låtskrivarkanonen Calle Kindbom slog till igen. I lördagens delfinal av Melodifestivalen, som jag bevittnade på plats i Scandinavium, tog han och Carl Lösnitz Fame direkt till Globen med Friends-doftande ståpälsmelodin ”Give me your love”.

Jag är Calle Kindboms största fan.