TV4-tjejerna får aldrig chansen

NÖJE

TV4:s Nyhetsmorgon har blivit en institution i mitt liv. Reflexmässigt famlar jag efter fjärrkontrollen varje morgon, ofta innan väckarklockorna (tre stycken!) har börjat tjuta. Som om jag har ett undermedvetet behov av att eliminera risken att dyka upp på jobbet utan att veta om att terrorister har målat Big Ben rosa under natten. Dessutom är inramningen meditativ. Soffan, ljuset, fruktskålen – och triss-skrapet. Att i realtid se hur en sjuksköterska från Huddinge vinner en mille får mig alltid på gott humör.

Jag gillar den här formen av USA-influerad nyhets-tv. Inget snack om saken. Men ingen gillar det mer än programledarna själva. Och då pratar jag framför allt om de unga, 20-nånting-tjejerna som med jämna mellanrum ges 50 procent av programledarskapet. De är oklädsamt berusade av chansen att få göra ”riktig tv”, där ord som Hans Blix, Nordkorea och FN:s säkerhetsråd dyker upp så gott som dagligen. Är det konstigt? Nej. De flesta människor går igång på att utstråla Det Stora Allvaret. Det är tydligen en jätteskön känsla, inte minst om man tidigare har svarat på ”Tittar du på porrfilm”-frågor i Slitz.

Men de unga, självsäkra och snygga Fyran-brudarna borde ändå reflektera litegrann kring sin roll. Det är nämligen ytterst uppenbart hur kanalens chefer resonerar och att det handlar om en kontraproduktiv feminism: ”Okej, vi anställer ett par belevade Konjakskupor och vid sin sida får de en ung, självsäker och snygg brud. Om hon inte grejar att ta tag i de världspolitiska jättefrågorna, och det gör hon förmodligen inte, så kan vi förlita oss på Konjakskuporna med hög trovärdighet”.

Nyheternas castingbossar inkasserar säkert inhouse-beröm för att de emellanåt vågar satsa på unga, självsäkra och snygga tjejer i ledande nyhetspositioner. Ändå är det så tydligt: de litar inte på brudarna, de har inget förtroende för dem. Hur ska man annars tolka faktumet att de aldrig gör morgon-tv utan en kvalitetssäkrande Konjakskupa i soffan? Bonusfråga: Varför ger de aldrig en ung, självsäker och snygg kille som har varit hallåa chansen? Eller den där När&Fjärranreportern som blev vald till Sveriges sexigaste kille i gaytidningen QX? Han skulle väl funka kanon bredvid en 60-årig kvinna? Knappast!

Det ska vara en ung, självsäker och snygg tjej ”som går genom rutan”. Kompetensen är oväsentlig. Hur fräscht känns det? Och vad säger Konjakskuporna?

Filip Hammar , [email protected]