Kronblom

Kronbloms tecknare är död – blev 84 år

Av: 

Mathilde Albinsson

Gunnar Persson.
Gunnar Persson.

NÖJE

Gunnar Persson, som tecknade Kronblom mellan 1968 och 2006, har dött.

Han blev 84 år gammal.

– Snällare människa får man nog leta efter. Jag kommer framförallt minnas hans stora hjärta och välvilja, säger sonen Jonas Persson.

”Kronblom”-tecknaren Gunnar Persson gick bort i söndags, uppger P4 Örebro. Han blev 84 år.

Sonen, Jonas Persson, bekräftar hans bortgång på Facebook.

– Snällare människa får man nog leta efter. Han har alltid haft ett vänligt ord till alla och varit väldigt humoristisk i sitt sätt att vara. Framförallt på pappret. Han hade en väldigt fin berättarteknik, tycker jag. Både i sitt sätt att rita och skriva sina finurliga pratbubblor. Det genomsyrade honom även privat. Han hade alltid glimten i ögat, berättar Jonas Persson.

”Kronblom” skapades av Gunnar Perssons far, Elov Persson, 1927.

På 1960-talet tog Gunnar över tecknandet av sin far.

Han har även skapat de tecknade serierna ”Gus” och ”Herr Larsson” och har ritat och skrivit manus till ”91:an”. Gunnar Persson arbetade dessutom för Dagens Nyheter och Stockholmstidningen.

– Han var väldigt snabb. Vid något tillfälle ringde chefredaktören för 91:an och sa att de hade kris och behövde fyra sidor till nästa dag. Då sätter han sig och får fram en idé och hinner få med den med sista tömningen av posten. Han var väldigt kreativ i sina glansdagar, säger Jonas Persson.

Gunnar Persson föll i hemmet och slog i huvudet för några veckor sedan. Han fick en blödning i själva fallet. Trots en lyckad operation, blev han aldrig helt återställd. På söndagen somnade han in.

– Jag kommer framförallt minnas hans stora hjärta och välvilja. Han var aldrig sur, alltid glad. Tålmodig och driftig.

I dag för Jonas Persson ”Kronbloms”-arvet vidare. Han tecknar numera karaktären som en del av serietidningen 91:an.

”Kronblom” handlar om just Kronblom, en man i övre medelåldern som helst ligger på sofflocket. Det ser varken hustrun Malin eller svärmodern Agata Abelsson med blida ögon på. I serien figurerar även andra karaktärer från det fiktiva samhället Vinkelboda, som grosshandlaren och den snåle storbonden Rovlund.

ANNONS EXTERN LÄNK

Vitare tänder i höst? Köp tandblekning här – resultat på 30 minuter.

Dentway

Jonas Persson
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Kronblom