TV4-hallåans trafikmiss var varningstecken på psykisk ohälsa

avMathilde Albinsson

TV4-hallåan Stefan Larsson gick in i väggen 2017.

En grov felkörning och symptom för en hjärtattack fick honom att inse allvaret.

– Jag var fysiskt utslagen. Det gick inte längre, säger Stefan Larsson i podcasten ”Tv-fabriken”.

TV4-hallåan Stefan Larsson gick in i väggen i början av 2017 – och tvingades sjukskriva sig från jobbet.

Första varningstecknet kom mitt på motorvägen. Stefan Larsson trodde att han var på väg hem – men insåg plötsligt att han körde åt helt fel håll.

– Jag började bete mig konstigt. Jag skulle till Uppsala, men sitter och kör söderut i 45 minuter i stället för norrut. ”Fan, vad de bygger om”, tänkte jag. Det var min första klocka. Det var skitläskigt! Det var inte normalt beteende, förklarar han i podcasten ”Tv-fabriken”, som hålls av Fredrik Ralstrand.

Misstänkte hjärtattack

I maj var han med om ännu en omskakande upplevelse.

– Jag fick alla symptom för en hjärtattack, det kom en ambulans och hämtade mig. Det var inte hjärtat, tack och lov, men jag hade ett otroligt tryck över bröstet och det strålade i armarna och jag blev otroligt andfådd bara jag reste mig upp. Jag var fysiskt utslagen. Det gick inte längre.

Stefan Larsson försvann en period från tv-rutan. Han tvingades till slut inse att han pressat sig för hårt under en längre tid.

– Det är nog en kombination av både privatliv, arbetssituation, stress och hur jag har jobbat förut. Det är en påfrestning att jobba med live-tv, du får ett adrenalinpåslag varje dag. Du ska kunna kombinera det med familjeliv, resor, med ditt psykiska välmående. Det var inte bara jobbrelaterat, men det var en period av mycket stress, omorganisation och lite skakigt på flera håll.

1 av 3 | Foto: TV4
Stefan Larsson.

Arbetstränade i tv

Han tyckte länge att det var jobbigt att förlikas med sitt mående, men valde till slut att försöka öka kunskaperna om psykisk ohälsa, och få andra att sluta skämmas för hur de mår.

Stefan Larsson började därför arbetsträna i rutan. Det väckte positiv respons, berättar han i podcasten.

– Vi var två hallåor. Varför ska man inte prata om det här? Vi måste få chans att arbetsträna, precis som alla andra.

– Det blev jättebra reaktioner, både från folk som själva varit med om något liknande och som tyckte det var stort av oss att gå ut i offentligheten och bara göra det.

”Mitt minne är katastrofdåligt”

I dag är Stefan Larsson tillbaka på jobbet på 75 procent.

– I dag mår jag bättre. Långtifrån tillbaka till det gamla, men det kommer ta år av det man har pratat med andra om. Mitt minne är katastrofdåligt just nu. Jag tappar namn på människor jag jobbat med i flera år. Jag är väldigt känslig för stress. Men nu har jag verktygen att det bryta de mönstren. Men det är inte alltid man är stark nog för att klara det.

TV4 avvecklar hallåor från tv-rutorna, vilket Nöjesbladet har rapporterat tidigare om. I ”Tv-fabriken” framgår att det är måndagen den 9 april som TV4:s programpresentatörer försvinner ur bild och ersätts av ett inspelat röst-hallå.

ARTIKELN HANDLAR OM

TV4