H&M-modellen Jennie Runk hyllas för sin kropp

Av: Petra Weiss

Publicerad:
1 av 3 | Foto: H&M
”Folk antar att plus är samma sak som fet, vilket i sin tur motsvarar ful. Det är helt absurt”, säger Jennie Runk.

H&M:s nya baddräktsmodell Jennie Runk hyllas världen över för sin naturliga kropp.

– Det här är precis vad jag ville uppnå, säger hon till BBC.

24-åriga Jennie Runk fick välja mellan att gå ner eller upp i vikt om hon ville lyckas som modell. Hon valde att gå upp 10 kilo. Nu gör hon succé som H&M:s nya baddräktsmodell.

”Gymmet var en mardröm”

När bilderna på henne i bikini kablades ut världen över hyllades hon för sin proportionerliga figur och storlek 42.

– Det här är precis det jag alltid har velat uppnå. Att visa kvinnor att det är okej att vara nöjd även om du inte ser ut som det ”perfekta idealet”. Det här är särskilt viktigt för tonårsflickor för det är otroligt svårt att vara tonårsflicka. De behöver all hjälp och stöd de kan få, säger Jennie i BBC News Magazine.

Som 13-åring var hon en storlek 40 men kände alltid pressen att vara smal. Hon var avundsjuk på alla fotomodeller för deras tunna kroppar.

– Gymmet var en mardröm. När de smala tjejerna bar shorts hade jag träningsbyxor eftersom mina lår hade samma storlek som deras midjor, säger Jennie.

– Jag har dessutom alltid varit ganska klumpig så att säga att min uppväxt var pinsam är en underdrift.

Fick ett viktval

Som tonåring upptäcktes hon av en modellscout i en djuraffär men ställdes snabbt inför ett val om hon ville lyckas i modellvärlden.

– Jag fick välja mellan att gå ner i vikt till storlek 36 eller att gå upp lite till och bli en plus size-modell. Jag visste att min kropp aldrig var menad att bli en storlek 36 så jag satsade på plus, berättar Jennie för BBC.

Men hon är besviken på vad man förknippar med termen ”plus size”.

– Folk antar att plus är samma sak som fet, vilket i sin tur motsvarar ful. Det här är helt absurt eftersom många kvinnor som anses vara plus-size faktiskt väger lika mycket som den amerikanska genomsnittskvinnan, säger Jennie.

– Det borde inte vara något negativt med att se ut som de flesta amerikanska kvinnorna – eller att väga lite mer. En del kvinnor är hälsosamma 48:or.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN