Han är Ukrainas jättestora hopp

Publicerad 2013-05-14

Landet toppar laget – med USA:s längste man Igor

Han är den stora snackisen i årets Euro­vision.

Igor Vovkovinskiy, 30, tackar sin mamma Svetlana för att han lever.

– Hon har offrat allt för min skull, säger han till Nöjesbladet.

Följ ämnen

Ukrainas ballad ”Gravity” börjar med att jätten Igor Vovkovinskiy bär in artisten Zlata Ognevich och ställer henne på ett podium mitt på scenen. Hans handsydda scenkläder är prydda med fjädrar, päls och horn.

Med sina 240 centimeter är han USA:s längsta, levande man. Som uppträder inför live-publik för första gången i kväll i den första semifinalen i Eurovision song contest.

– Jag ser verkligen ut som en stor jätte. Tanken är att jag ska vara Zlatas inre styrka, och använda styrkan för att överkomma alla hinder som står i vägen för att nå hennes mål, säger han.

En tumör

Igor Vovkovinskiy är född i Ukraina men bor nu i USA. Han har medverkat i en del filmer och reklamfilmer.

Hans ovanliga längd uppges vara ett resultat av en tumör som ledde till ökad produktion av tillväxt­hormoner, och han flyttade från Ukraina till USA för att få behandling.

– Det började nästan direkt efter min födsel. Min mamma märkte att jag växte snabbare än andra barn.

Efter Igors 6-årsdag fick de beskedet att Mayo clinic i USA var villiga att ge honom den operationen och behandling han behövde.

180 cm som 7-åring

När Igor kom till USA 1989 som 7-åring uppges att han redan då ha varit 180 centimeter lång.

– Vi fick ett år på oss att förbereda oss. Vi sa hej då till vår familj, vilket var väldigt tufft för oss. Så fort vi kom till USA fick jag de behandlingar jag behövde. Utan klinikens hjälp skulle jag inte sitta här, säger han.

Tanken var att bara stanna i USA ett par månader. I stället blev de kvar i 24 år, och Igor och hans mamma bor fortfarande i Rochester, Minnesota.

– I dag får jag behandlingar varje månad. De finns alltid där för mig. Det tuffaste är de där vardagliga sakerna, att dörrar alltid är för låga och att bilarna är för små. Men jag har lärt mig att leva med det.

I hans hemstad uppges han och mamma Svetlana bo i ett hus med katedral­liknande tak och han har en säng där som är över 270 centimeter lång.

”Lämnade sin familj”

I dag pluggar Igor juridik.

– Lyckligtvis har jag och min mamma byggt ett hem som passar min storlek, ett hem jag känner mig normal i. Jag behöver inte akta huvudet.

Han säger att mamma Svetlana är hans bästa vän.

– Hon är mitt moraliska och emotionella stöd. Hon offrade allt för att ta mig till Amerika. Hon fick lämna sitt jobb, lämna sin familj. Mamma är min bästa vän och ställer alltid upp.

Nu hoppas Igor på att hjälpa Ukraina till en Eurovisionvinst. Och att bli en stjärna i Hollywood.

– Jag funderar på att flytta till LA. Så att vara här på Eurovision är som en träning för mig att vara själv­säker, lära mig vara på scenen. Det är det perfekta steget för mig att ta mig vidare.

Han hoppas på att bli filmstjärna.

– Jag drömmer om att få visa publiken att jag har olika sidor, jag vill spela en massa olika karaktärer.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln