– Jag blev trampad på

NÖJE

Lill-Babs om när hon känt sig som mest förnedrad i sina relationer: ”Jag sårades av män – och vänner”

1 av 4 | Foto: Det blir svårt för Lill-Babs i programmet att prata om paraden av män som överraskade henne i ”Här är ditt liv”.

De fick henne att känna sig liten – och värdelös.

Nu berättar ”Lill-Babs” om relationerna som knäckte henne.

– Det gjorde ont, säger hon.

I kvällens ”Stjärnorna på slottet” i SVT berättar Barbro ”Lill-Babs” Svensson, 74, hur hon känt sig värdelös och förnedrad i relationer där människor stampat på henne.

Hur hon blivit liten och svag.

– Det gör ont och man blir väldigt liten och blir till slut så liten att man inte är värd någonting. Jag har känt det där några gånger i mitt liv och det gör så ont, säger hon i programmet.

Det har inte bara varit i kärleksrelationer. Det har också handlat om vänskap.

”Lätt att ramla dit”

För Nöjesbladet berättar hon varför det hände – och hur hon tog sig upp.

– Det är så lätt, för så många, att ramla dit. Att bli sårad. Jag hade dåligt självförtroende och då blev det så. Men självförtroendet har blivit starkare med åren, säger hon och fortsätter:

– Jag blev trampad på. Jag drabbades av det, från vänner och från män.

Och det hände inte bara en gång.

– Det är så lätt om man har dåligt självförtroende. Då ramlar man gärna på samma sak igen. Och igen. Och igen. Mina tjejer har sagt nu att ”inte en gång till, vi kommer att stoppa dig då, om du inte märker det själv”. För det är svårt att märka själv.

Är du orolig för att det ska hända igen i dag?

– Nej, det är jag inte. Men jag vill bara att alla ska förstå att det finns ingen som får trampa på dig. Stoppa i tid, för det finns ingen på denna jord som får lov att trampa på dig.

Men det tog Lill-Babs lång tid att komma till insikt. Först på 90-talet när hon skrev sin självbiografi tillät hon publiken, och andra, att se henne sårad – och ledsen.

– Då grävde vi fram allting som gjorde ont och visade att jag kan bli sårad och att jag kan bli ledsen och att det gjorde ont, säger hon.

– Vi kvinnor är mästare på att inte visa barnen när vi är ledsna. Vi går in på toaletten och gråter, och så torkar man tårarna och går ut och ler igen, men ibland är det bra om barnen kan få se att man är ledsen.

”En dålig tjej”

Även i kväll på slottet får man se Lill-Babs i tårar när deltagarna tar upp hennes medverkan i ”Här är ditt liv” för trettio år sedan – då hennes exmän vandrade in i tv-studion.

– Det jag kände då, när jag var med i ”Här är ditt liv”, var att det kändes som att det skrevs i pannan på mig att jag var en dålig tjej. Det tog lång tid för mig att komma över det, säger hon och fortsätter:

– Jag tänkte ”hur kan de tänka så om mig?”. Jag som är det trognaste som finns på guds gröna jord, som inte kan fatta hur man kan ha sällskap och vara otrogen. Men jag är stolt över det liv jag levt. Det har varit fantastiskt och spännande. Och gjort lite ont ­ibland.

Det här är Barbro

Namn: Barbro Margareta Svensson. ‧Ålder: 74 år. Bostad: Lägenhet i Stockholm, villa i Ljusdal. ‧Familj: Döttrarna ‧Monica Svensson, Malin Berghagen och Kristin Kaspersen. Tio barnbarn och ett barnbarnsbarn. Yrke: Artist, sångerska. Aktuell: Som en av deltagarna i SVT:s ”Stjärnorna på slottet”.