Nöje

Uppror mot lönerna i ’Sommar i P1’

Av: 

Christoffer Nilsson

NÖJE

”Vill inte jobba gratis bara för att det är ett flaggskepp”

SR håller hårt i plånboken när kändisarna lättar på sina hjärtan.

Producenterna bakom ”Sommar i P1” protesterar mot de låga lönerna.

– Jag vill inte jobba gratis timmar bara för att det är ett flaggskepp, säger producenten Emma Janke.

CHEFEN HÅLLER MED Bibi Rödöö är chef för ”Sommar i P1” . Hon bekräftar siffrorna och håller med om att arvodena är för låga.
CHEFEN HÅLLER MED Bibi Rödöö är chef för ”Sommar i P1” . Hon bekräftar siffrorna och håller med om att arvodena är för låga.

Maja Ivarssons öppenhjärtiga sommarprat slog ner som en bomb.

I ”Sommar i P1” berättade hon hur hon våldtogs av en familjevän som tonåring.

Producenten Henrik Johnsson uppskattar att de arbetade upp emot 100 timmar med Maja Ivarssons sommarprat för att få till rätt tonträff.

– När man gör den här typen av program går det inte att ha någon sluttid. Ingen går på timtaxa och ingen gör det för ersättningen. För siffran känner man inte av, säger han.

Vad fakturerade du för arbetet med Maja?

– Minns inte riktigt. Jag tror det var 8 700. Det är jättelite, men för mig är programmet en belöning i sig. Jag försörjer mig genom andra jobb, säger han.

Henrik Johnsson minns rätt.

Ersättningen är 8 700 kronor för F-skattande frilansare. Flera producenter uppskattar att det i normalfall är fyra till sju arbetsdagar. Arvodet är långt under frilansrekommendationerna där arbetet för en heldag ligger på 7 336 kronor.

”Det är oskäligt”

Flerfaldigt prisbelönade journalisten Emma Janke, 38, producerar skådespelaren Ellen Jelineks sommarprat.

Hon är väldigt kritisk till arvodet från SR. När Nöjesbladet först pratar med henne är hon tveksam till att ställa upp med namn.

– Det kanske är dumdristigt men jag hoppas av hela mitt hjärta att jag får respekt för att jag säger som det är: Att det är oskäligt betalt. Det är ingen hemlighet, alla i korridorerna vet ju om det. Jag vill inte jobba gratis timmar bara för att det är ett flaggskepp, säger hon.

Flera av Emma Jankes frilansande kolleger som Nöjesbladet pratat med är minst lika kritiska. Men de vill inte figurera med namn – av rädsla för att förstöra förtroendet mellan dem och SR.

– De är min största uppdragsgivare. Jag vill inte riskera att det slår tillbaka mot mig. Men ersättningen är usel, absolut. Samtidigt är det en jätteprestige och ett väldigt roligt jobb, säger en person som har erfarenhet av att producera ”Sommar i P1”.

Har kämpat för att få upp lönen

En annan ”Sommar”-källa ser inte producentrollen som särskilt prestigefylld över huvud taget.

Hen menar att prestigen hamnar hos kändisarna som pratar.

– Värdarna får den bästa pr i världen och kan nå en ny nivå av folklighet. De bestämmer själva hur de ska framställas i en och en halv timme och alla lyssnar. Vi får dåligt betalt och i bästa fall en dunk på ryggen, säger personen.

Trots uppmärksamheten är även ersättningen för sommarpratarna låg. En F-skattande sommarpratare fakturerar 10 000 kronor.

– Det är dåligt i bemärkelsen att det finns en risk att någon kan tacka nej till att prata för att den inte har råd att avsätta så mycket tid, säger Henrik Johnsson.

Bibi Rödöö är chef för ”Sommar i P1” . Hon bekräftar siffrorna och håller med om att arvodena är för låga.

– Jag får en budget av min chef som jag ska hålla mig inom. Jag har fört en kamp för att få upp de här arvodena sedan jag började och har fått upp det under vägens gång, säger hon.

Programledaren Jenny Strömstedt är en av årets sommarpratare.

– Arvoden är en ensak mellan arbetsgivare och uppdragstagare så länge det inte märks i engagemang. Bra att producenter gör detta för att de vill, inte för att de måste. Men naturligtvis illa om kvalificerat folk inte har råd att jobba med produktionen, säger hon.

Ser över ersättningarna

Producenten Emma Janke tycker att den nuvarande ersättningen rimmar illa med den demokratiska ansatsen i public service-uppdraget.

– Har man en grupp medarbetare som känner sig utnyttjade och inte vågar prata går det inte ihop med uppdraget. De ska betala skäligt, de ska inte utnyttja frilansare. Jag tror att ersättningarna kommer höjas och jag hoppas att de låga ersättningarna beror på okunskap och obetänksamhet, säger hon.

Daniel af Klintberg är underhållningschef på SR. Enligt honom kommer de att se över ersättningsnivåerna.

– Vi har inlett det arbetet och översynen väntas bli klar i höst. Externa producenters medverkan i ”Sommar i P1” bygger på en utomordentligt hög grad av frivillighet och givetvis hoppas vi att det ska fortsätta vara så, säger han.

Kommande sommarpratare i urval

Sarah Dawn Finer

Kristian Gidlund

Helena af Sandeberg

Filip Hammar

Jenny Strömstedt

Özz Nûjen

Malik Bendjelloul

Nadir ”Red One” Khayat

Erik Haag

Lisa Nilsson

Björn Dixgård och Gustaf Norén

ANNONS

Just nu upp till 70% rabatt! Flyttrea på mode, inredning, skönhet och barnkläder.

Extern länk från Åhléns

Shoppa här!

Publisert: