De är redo för spökhus: ”Det utstrålar ondska”

Av: Frasse Levinsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Frank Andersson nervös inför Aftonbladets spökspecial

1 av 8
Likrummet.

Nu är det äntligen dags för ”Spökspecial 2.0”

I år blir det ännu läskigare än ifjol.

- Det här huset utstrålar mer ondska än det förra, säger ­programmets producent ­Emma Fägerwall.

Grattis alla spök-lovers. Det har blivit dags för ”Spökspecial 2.0” med Frank Andersson, 59, Aina Lesse, 23, och Annica Englund, 25 på Aftonbladet.se. De ska övernatta i ett ännu läskigare spökhus än det i fjolårets ”Spökspecial”.

Huset heter Frammegården och ligger i Värmland. Det byggdes på 1700-talet och betraktas som ett av Sveriges mest hemsökta hus.

Stängdes in i rum

Enligt legenden har ett stort antal gamla och sjuka tillbringa sina sista dagar där. I huset finns två tavlor från 1865 som föreställer barnen Kjerstin Eriksdotter och Nils Eriksson. Det sägs att de stängdes in i ett rum på övervåningen. Där dog de av hunger och törst. Sedan ska de ha blivit begravda i källaren.

Mediet Benny Rosenqvist, 53 har varit på Frammegården förut. Inte ens han, som har stor ­vana av att umgås med andar, kände sig trygg i källaren.

– Benny påstår att han aldrig har känt sådan ondska som han gjorde i Frammegården, fram­förallt från källaren, säger ­Emma Fägerwall.

I år får deltagarna med sig ny spännande spökutrustning. Bland annat en ”Ghost radio”. Enligt experter på paranormal aktivitet samlar den in brus som inte uppfattas av människor. ­Experterna menar att andarna kommunicerar genom att manipulera bruset i olika ljudfrekvenser.

Deltagarna är inte särskilt kaxiga inför natten.

– Efter min första spökupplevelse sov jag med lampan tänd i tio år. Det gör jag inte längre, men det kan bli aktuellt igen ­efter det här, säger Frank ­Andersson.

”Oerhört lättskrämd”

– Trots att jag är intresserad av spöken så är jag också väldigt lättskrämd och oerhört rädd. Jag kommer nog inte ens våga gå på toa ensam, säger Aina Lesse.

Live-sändningen börjar i dag klockan 19.00 på Aftonbladet.se och pågår i tolv timmar. ”Spökspecial 2.0” produceras av Boom.

Publicerad: