Söderberg briljerar med sitt gitarrspel

Joacim Persson: Allt har sagts om First Aid Kit, utom kanske detta

Det är hopplöst att skriva om First Aid Kit numera.

Alla med något slags intresse för musik vet att systrarna är bättre än vi förtjänar. Allt är redan sagt.

Utom möjligen vilken fantastisk gitarrist Klara ­Söderberg har blivit.

Så sitter man där igen framför Polar Music Prize-sändningen. Med öppen mun och ännu större ögon.

Hur gör egentligen de där systrarna?

Snart som ett stående gråtinslag på den överdådiga prisceremonin får Johanna och Klara Söderberg än en gång huvudpersonens ögon att blänka med sin sång. I år behövdes inte ens pristagarens sånger. First Aid Kit rörde i stället Emmylou Harris till tårar med ”Emmylou”, duons egen låt och hyllning till den amerikanska countrylegendaren.
 

Som vanligt lät de två rösterna som om de kom ur en enda kropp. Så löjligt finkalibrerade tillsammans. Så perfekt tajmade.

Samma sak för några veckor sedan när DavidLetterman tog farväl och duon gjorde sin bedövande vackra version av Paul Simons ”America” live under finaldagarna. Syskonen sjöng som vanligt kläderna av de flesta långt mer erfarna ­artister.
 

Ändå är det en annan sak som har krupit sig på varenda gång jag sett First Aid Kit uppträda det senaste året: att Klara Söderberg har blivit en så otroligt skicklig gitarrist.

22 år gammal och knappt tio år efter att hon fick sin första gitarr har hon precis som med rösten gjort instrumentet till en helt självklar del av musiken. Hon verkar knappt bry sig om att greppbrädan skjuter ut från höften. Hennes fingerpicking-teknik har på bara några år växlat upp till förebildernas nivå och Klara tycks, precis som med rösten, ha hela den amerikanska folktraditionen i sina fingrar. Sångerskan spelar numera gitarr så bra att det ser för enkelt ut för att någon ens ska ta notis om briljansen över huvud taget. Det bara pågår.

Och det är givetvis precis så du ska hantera en ­akustisk gitarr om du sjunger som First Aid Kit.

ANNONS