Mejla

Joacim Forsén

Säkerhetsmissen är inte förvånande

NÖJE

Joacim Forsén om Globen-skandalen när U2-konserten ställdes in

Det är inte svårt att göra sig lustig över att någon klivit rakt igenom Globens säkerhetskontroll med en pickadoll i magväskan. Men är det förvånande?

Inte alls.

Det finns fortfarande många fråge­tecken, få detaljer är bekräftade och uppgifterna har spretat.

Men om det scenario som hittills har målats upp från söndagens inställda Globengig åtminstone är i närheten av sanningen är mycket förstås ganska löjeväckande. Någon ska på U2. Samma någon traskar fram till säkerhetsspärren, visar upp en pistol och säger sig vara polis. Vapnet ska han ha glömt att lämna kvar på jobbet. Pistolman blir insläppt, någon slår larm om den tveksamma hanteringen och Globen töms på publik.

Ja, förutom stackarna på parkett som tvingas kvar i arenan medan de läser i mobilerna om hotbild i Globen och ser säkerhetspersonalen leta under läktarstolarna. Men det är en annan krönika.
 

Ändå är situationen i söndags inte överraskande. Alla flitiga konsert- och festivalbesökare vet att säkerhetstänket är av varierande kvalitet. Minns till exempel hur Hultsfred under sin guldera var tidigt ute med så noggranna kontroller vid ingångarna att besökarnas fest- och konsertscheman krävde minutiös planering för att inte fastna i en evighetskö mitt under Hellström-konserten.

Andra gånger har kollen varit chockerande naiv. Under mina år som recensent på Sundsvalls Tidning var entrésäkerheten på den då succéfolkliga Gatufesten så medioker att jag och min nöjeschefande vän Hallman skojade om att göra en artikel om det.

I korthet gick den ut på att vi skulle traska in på området med allt otillåtet vi kunde komma på, mer och mer för varje gång, och se när det tog stopp. Sista gången skulle vi dra in en hel resväska, förhoppningsvis bli stoppade av vakterna och frågande slå ut med armarna när kilovis med floorsocker dammade ut ur väskan.

Idén stannade givetvis i våra sjuka huvuden. Den var varken laglig eller särskilt bra journalistik. Möjligen en Monty Python-sketch.

För det är lätt att skämta om det. Och jag längtar verkligen inte efter timslånga köer till konserter.

Men kanske är det inte ett par decibel för mycket som är det viktigaste att skydda publiken emot i framtiden.

Lyssna på: ”Clean”

(Ryan Adams)

Ryan, ditt lilla geni.

”Climb”

(Augustana)

Kanske lossnar det till slut för Dan Layus, som är ute som förband till One Direction just nu. Ny grym låt på Spotify och live på O2 i London nästa vecka.

ANNONS

Köp 2 få den billigaste för halva priset - utvalda vitvaror, hushåll & personvård hos MediaMarkt.

Extern länk från MediaMarkt SE

Shoppa här!

Av: 

Joacim Forsén

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

U2 i Sverige

U2

Joacim Forsén