Psst, avsugning, 50 spänn?

Sylvia Balac om ”The diary of a teenage girl” och tjejer som njuter av sex utan skam

1 av 3
Minnie (Bel Powley) kastar sig in i sexlivet med hull och hår.

Vissa manliga recensenter ser en nymfoman.

Jag ser en tjej som njuter av sex utan att känna skuld och skam.

Vi har sett samma film: ”The diary of a ­teenage girl”.

På Roskilde-festivalen i slutet av 90-talet kom min syster och jag på ett skämt som får mig att fnissa än i dag. Vi skojade om att stå i en buske nära bajamajorna och väsa ”psst, avsugning, 50 spänn?” till förbipasserande män. Själva slutpoängen i skämtet var att vi sedan skulle GE männen en femtiolapp efter avslutad sexualakt.

Så oerhört tokigt. För den rådande synen här i världen är fortfarande att sex är ­något som män vill ha, rentav behöver, och något som kvinnor mest tillhanda­håller.
 

Inte minst i filmens värld, där otaliga rullar beskrivit unga pojkars sexuella uppvaknanden som något lustfyllt och flickors som något skamfyllt.

Då är det härligt att se en film som ”The diary of a teenage girl” som har biopremiär i dag.

För femtonåriga Minnie vältrar sig inte i skuld och skam. Hon har inte ”förlorat” oskulden. Hon har vunnit inträde i sexualitetens spännande värld.
 

Med det sagt ger ”The diary of a teenage girl” inte en onyanserad bild av komplikationerna som kan komma med det inträdet.

Hennes relation med sin mammas 35-årige pojkvän, spelad av Alexander Skarsgård, ger rysningar av det obehagligare slaget.

Men sättet hon tar kommando på med jämnåriga, och tolkar kommentaren ”slampa” som en komplimang i stället för en förolämpning, är uppfriskande att se.

Vissa (manliga) recensenter har tyckt att filmen framställer Minnie som nymfoman.

Vilket, om något, ­visar hur ovanligt det är att kvinnlig sexualitet beskrivs som något kul och lustfyllt på film, och varför ”The diary of a teenage girl” är en viktig film.

avSylvia Balac

ARTIKELN HANDLAR OM