Hollywood vill ha hans stuga

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-08-24

Hollywoods kärlek till Sverige håller i sig.

Nu planeras delar­ av den amerikanska­ filmatiseringen av ”Millennium”-trilogin att spelas in i Hälsingland.

– Vi rekar en massa­ ställen just nu, säger Malte Forssell på Yellow Bird.

Produktionsbolaget Yellow Bird befinner sig just nu i Hälsingland för att leta inspelnings­miljöer för den kommande Hollywood-filmatiseringen av Stieg Larssons ”Millennium”-trilogi.

En av dem som fått besök av produktionsteamet är Jan Fagerström, 63. För två veckor sedan knackade det på dörren till hans bruna stuga i Fagersand utanför Skog i Hälsingland.

– Jag vet inte vilken scen det handlar om, men de har varit här och fotat både in- och utvändigt. Tydligen ville de ha en stuga som inte var röd eller gul, men de har tittat på fler stugor än min, säger Jan Fagerström.

Gick på audition

Under gårdagen var han också på audition för en roll som statist i den kommande filmen.

– Det enda jag vet är att det handlar om ”Mil­lennium”-filmerna, i övrigt­ är allt väldigt hemligt, säger Jan Fagerström.

Den bilden bekräftas av Thomas Lothström, en av dem som sköter förarbetet för Yellow Bird.

– Jag får inte säga någon­ting. Jag har precis fått order­ om att vi måste lägga­ locket på när det gäller det här, säger Thomas Lothström när Nöjesbladet når honom.

Söker bra miljöer

Malte Forssell, ansvarig för Yellow Birds på­gående arbete, bekräftar att man söker efter miljöer till ”Millennium”-inspelningen men är annars fåordig.

– Vi tittar väldigt mycket men har inte fått något bekräftat för oss än, säger han.

Det är filmbolaget Sony Pictures som gör Hollywood-versionen av ”Millennium” och som ger klartecken till vilka miljöer man kommer filma.

– De bestämmer allt. Det finns specifika krav. Men det är bara att läsa böckerna, det är den typen av miljöer vi letar efter, säger Malte Forssell.

Har ansökt om bygglov

Men mer och mer pekar åt Hälsningland. På tisdagsmorgonen rapporterar sajten Hela Hälsingland att en ansökan om bygglov för kulissbygge har kommit in till Bollnäs kommun.

– Det handlar om ett tillfälligt bygglov under cirka tre månader, från september, säger bygglovsingenjör Lars-Erik Westerberg till tidningen. Företaget vill gardera sig och säkerställa ett bygglov – om och när beslut fattas i USA om att förlägga inspelningen hit.

En livsmedelsaffär och tre båthus med bryggor vid Ljusnan i Segersta är vad ansökan gäller och den 7 september kommer ärendet upp för beslut i miljö- och byggnämnden.

Även i Stockholm

Yellow Bird letar också­ efter inspelningsmiljöer i Stockholmstrakten. Inspelningarna förväntas starta i höst.

Rollen som journalisten Mikael Blomkvist kommer att spelas av Daniel Craig och datahackern Lisbeth Salander spelas av Rooney Mara.

Tipsa |
Aftonbladet

ANNONS