Folkets gåva: Tusen glas

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: ALL OVER PRESS

NÖJE

Tusen glas.

Det är folkets gåva till kronprinsessparet.

Kostnad: 300 000 kronor.

Under eftermiddagen har en strid ström lyxbilar av märken som BMW, Lexus och Mercedes kört in på borggården vid Stockholms slott.

Per Gessle grattade

Finklädda specialinbjudna gäster med presenter i famnen har kommit för att närvara vid kronprinsessparets lysningsmottagning.

Bland gästerna fanns vänner som H&M:s vd Karl-Johan Persson och Leonie Persson, Andrea och Niclas Engsäll och Rebecka och Gustaf Wiiburg.

I vimlet skymtade även prinsessan Christina och maken Tord Magnuson, med sönerna Gustaf, Oscar och Victor, finansmannen Marcus Wallenberg och Magnus Härenstam.

Popstjärnan Per Gessle kom med ett stort grått paket. Han bekräftar att Roxette kommer att spela för kronprinsessparet i Konserthuset dagen före bröllopet.

När Aftonbladet frågar vad som finns i paketet skrattar han och svarar:

– En hundvalp.

Kostar 300 000 kronor

Den gemensamma presenten från riksdagen och regeringen, och därmed folket, överlämnades av talman Per Westerberg och statsminister Fredrik Reinfeldt vid lysningsmottagningen.

– Oj, så vackert, utbrast prinsessan Victoria när hon såg innehållet, enligt TT.

Gåvan är en glasservis som formgivits av professor Erika Lagerbielke och handtillverkats av Orrefors i det småländska glasriket.

Servisen kostade 300 000 kronor, enligt riksdagen.

– Det här var svenska folkets gåva och det är riksdag och regering som lämnar över den, sa Fredrik Reinfeldt när han lämnade mottagningen på slottet tillsammans med hustrun Filippa.

Orsaken till att det blev just glas kommenterar statsministern så här:

– Det är en god tradition, som vi fullföljer ännu en gång.

"På väldigt gott humör"

Fredrik Reinfeldt säger att stämningen på mottagningen var god:

– De var på väldigt gott humör, kronprinsessan skojade och de var jätteglada. Vi pratade om den tid som väntar och hon sa att det ska bli jättespännande.

På lysningsmottagningen medverkade förstås även Daniel Westlings föräldrar och hans syster.

– Jag har träffat Daniel Westlings pappa tidigare så det blev ett återseende. Det är en stor stund även för dem. Och det gick alldeles utmärkt för dem, säger statsministern.

Glasservisen är i tusen delar och består av totalt tvåhundra uppsättningar av fem olika sorters glas, tänkt att användas vid parets representation.

– Det är en unik servis till unika personer. Jag inspirerades av att vår nordliga kronprinsessa förlovade sig på ett vintrigt Drottningholm, säger Erika Lagerbielke till TT Spektra.

Publicerad: