Folkfesten i gång på stan

Alla vill se en glimt av kronprinsesseparet

Bröllopsstämningen har infunnit sig i Stockholm.

Förväntansfulla människor strömmar mot Skeppsbron från Slussen och kungligheter från Europa vandrar omkring i festyran.

– Prinsessan Mary skrek ”have a nice day” till oss, säger Magdalena, 9, från Lund.

Solen skiner över Stockholm där tiden för den stora vigseln börjar närma sig.

– Folk viftar med flaggor och ballonger. Hela familjer är här för att fira, säger Aftonbladets reporter på plats vid Skeppsbron.

Vid kajkanten ligger flera av de europeiska kungahusens båtar förtöjda. Många samlas utanför dem för att få en skymt av kungligheterna.

”Historisk händelse”

Syskonen Rebecka, 11, Magdalena, 9, och mamma Katharina Axskjöld har rest ända från Lund för att vara med om bröllopet. Aftonbladet möter dem på Skeppsbron där de står och viftar med svenska flaggan.

– Vi mötte precis prinsessan Mary och hon skrek ”have a nice day” till oss, säger Magdalena.

Syskonen gillar Victoria ”för att hon verkar så snäll” och Daniel ”för att han är en juste kille”.

Efter vigseln ska de fira hemma hos några vänner på Södermalm och har beställt – bröllopstårta.

Beundrar Victoria

Jolé Dwia har åkt hela vägen från Italien för bröllopets skull. Nu sitter hon med sin svenska släkting Pia Wieru på en filt på de hårda kullerstenarna på Slottsbacken och trängs bland hundratals andra, allt för en snabb glimt av kronprinsessan och hennes gemål senare i dag.

Hennes farföräldrar bor i Sverige och genom dem har hon fått sitt stora intresse för monarki och sin beundran för Victoria.

– I dag hoppas jag få se Victorias klänning, frisyr och smink, allt det fascinerar mig, säger Jolé Dwia.

Ökad säkerhet

Med bara några timmar kvar till vigseln ökar polisens säkerhet. I morse utökades säkerhetszonen ytterligare kring slottet.

Flera människor som samlats där kördes bort.

Det blev ett trist uppvaknande för Kajsa Masgård, 7, och hennes farmor Kristina Masgård, 63 samt vännen Annika Magnusson, 46.

De har campat utanför slottet för att få bästa platserna inför kronprinsessans bröllop. Polisen hade vaktat dem hela natten.

– Vi sov så bra i Guds friska natur, sa Kristina Masgård.

Men vid sjutiden i morse kom polisen och körde bort dem.

– De sa att de var väldigt ledsna att behöva göra det, men de hade fått nya order, berättar de för Aftonbladets reporter.

”Lite besviken”

Runt slottet och Storkyrkan hade det tidigt på morgonen samlats mycket folk, bland annat japanska turister.

De samsas med Säpo, poliser och polishundar som söker igenom området runt Slottet och Storkyrkan – och ser till att människorna håller sig bakom de nya avspärrningarna. Numera behöver man rätt ackreditering för att komma ens hundra meter från kyrkan.

– Vi förstår ju att det är viktigt med säkerheten och så, men det känns samtidigt trist att inga vanliga människor kan stå nära kyrkan. Victoria hade ju sagt att det skulle vara folkets bröllop också, men när man knappt inte får se dem så blir man ju lite besviken, säger Annika Magnusson.

Publisert: