– Min sjukdom är inte ärftlig

NÖJE

Daniel Westling talar ut om sin njursjukdom, transplantationen och livet efter operationen: Viktigt att poängtera att det inte är ärftligt

Foto: BRYTER TYSTNADEN Daniel Westling genomgick förra året en njurtransplantation, donator var hans egen far. Hovet har valt att inte kommentera Daniels hälsa. Men nu berättar den blivande brudgummen själv om livet efter operationen och om oron för sin far.

Nu bryter Daniel Westling för första gången tystnaden om sin all-varliga njursjukdom.

I en intervju med TV4 berättar den blivande prinsen om planerna på barn och att sjukdomen inte är ärftlig.

– Det är viktigt att poängtera en gång för alla, säger han.

Daniel Westling var allvarligt sjuk när han i direktsändning berättade om förlovningen med kronprinsessan Victoria förra våren.

”Planerad”

Den blivande prinsen hade hållit sin medfödda njursjukdom hemlig.

Några månader senare donerade Daniels pappa, Olle Westling, en av sina njurar till sonen.

– Det var en rutinmässig transplantation som planerats under en längre tid, sa hovets informationschef Nina Eldh till Aftonbladet då.

Locket på

Efter det har hovet valt att inte uttala sig om Daniels hälsa. Men nu bryter Daniel Westling själv tystnaden. I en intervju med TV4, som visas i kväll, berättar den blivande brudgummen bland annat om livet efter operationen och om oron för pappa Olle:

– En operation är alltid en allvarlig sak och jag var väldigt orolig för min far. Men han är väldigt pigg och mår bra precis som innan. Och jag mår bättre än någonsin.

Daniel Westling är också noggrann med att påpeka att sjukdomen inte utgör någon risk för tronföljden den dagen han och kronprinsessan Victoria får barn.

”Kan skapa oro”

– Det här är inget som är ärftligt, vilket är viktigt att poängtera en gång för alla, annars kanske det kan uppstå oro inför det, säger han.

Enligt Westling hindrar den medfödda sjukdomen inte honom längre från att leva ett normalt liv med arbete och favoritsysslan – träning.

– Som jag ser det, och som mina läkare ser det, ska detta inte påverka mig. Jag är igång och både tränar och arbetar för fullt. Jag är inte orolig, jag vet inte hur du känner? säger han plötsligt och vänder sig mot fästmön Victoria.

Ingen i kungafamiljen ”duar” varandra i officiella sammanhang. Kronprinsessan ser därför något perplex ut när hon svarar:

– Nej, det är väl bara att du har en enorm energi som är svår att hänga med i, säger hon och ler.

”Härlig humor”

Vidare i intervjun berättar paret om hur det var att träffa varandras familjer för första gången och vad det var som fick dem att falla för varandra.

– Daniel är en person med härlig humor och energi. Vi skrattar väldigt mycket och har väldigt skoj tillsammans – hoppas att du instämmer, säger kronprinsessan och bollar över frågan till fästmannen.

– Jadå, jag sitter här och nickar, svarar den blivande prinsen och ler.

Ett år sedan

Om knappt två veckor är det ett år sedan Daniel Westling genomgick sin njurtransplantation. Och enligt Håkan Hedman, ordförande

i Njurförbundet, är det första året det mest kritiska för den opererade.

”Ser bra ut”

– Han har bra förutsättningar att få behålla njuren med tanke på att hans pappa var donatorn. Fortsätter han bara att gå på läkarundersökningar och ta sin medicin så kan han leva ett helt normalt liv, säger han.

Daniel Westling är av samma åsikt:

– Det är ungefär som att ta sina vitaminer varje morgon. Det är inget stort bekymmer. Man spekulerar ju mycket i att jag är så känslig. Men jag har en ny njure som renar blodet och jag mår väldigt bra.

ARTIKELN HANDLAR OM