Cypress Hill-sångare stämmer Rockstar

NÖJE

Hävdar att han stått modell för GTA:s huvudperson

Rockstar och Take-Two har dragit på sig ännu en stämning. Målsägande: en före detta reservsångare i hiphop-bandet Cypress Hill.

Anledningen? Han anser att han stått modell för huvudpersonen i ”Grand theft auto: San Andreas”.

Det var i måndags som Michael ”Shagg” Washington, tidigare back up-sångare för hiphop-bandet Cypress Hill, lämnade in sin stämningsansökan i Los Angeles.

Han stämmer nu Take-Two och Rockstar Games för att ha använt sig av hans likhet när de designade huvudrollsinnehavaren Carl ”CJ” Johnson i det sex år gamla ”Grand theft auto: San Andreas”.

Uppenbarligen ska representanter för Rockstar ha träffat Washington 2003 för att prata om ”livet på gatan” i researchsyfte.

Omedveten om karaktären

”Den målsägande, som har levt ett hårt liv i sin ungdom, svarade på deras frågor och delgav detaljer om sitt liv”, står det i stämningsansökan. ”Den målsägande berättade om allt som hänt honom i sitt liv på gatan, inkluderandes hur tonåringarna i hans gäng åkte runt på cyklar.”

Efter två timmars intervjuande tog mötet slut. Washington hävdar att han skulle ha blivit informerad om Rockstar använde honom i sitt spel, men att han aldrig hörde av dem. Washington har alltså inte varit medveten om karaktären CJ eller ”San Andreas” förrän hans brorson berättade om det i juli i år.

”Den målsägande har aldrig sett spelet. Han har varken ägt eller spelat tv-spel, men det kändes troligt att han hade blivit inkluderad i spelet”, fortsätter stämningsansökan. ”Men när han mindes mötet han haft började det gå upp för honom att hans avbild hade blivit stulen.

Betalade aldrig

När han sedan undersökte bilder på CJ och jämförde dem med foton på sig själv från det året så blev det uppenbart att Rockstar stulit hans avbild och aldrig betalt honom för den.”

Washington kräver nu utgivarna på 25 procent av spelets totala inkomst, det vill säga 1,7 miljarder kronor, för bedrägeri, olovligt användande av hans likhet och kränkning.

Den forne hiphop-”stjärnans” advokat, Jeff Grotke, passade även på att maila spelsajten IGN en sista, episk, kommentar rörande stämningen:

– Det är svårt att tro att utvecklarna av ett spel som tillåter dig att skjuta poliser, plocka upp prostituerade, och köra över fotgängare när som helst, faktiskt skulle lura någon på pengar, men det ser ut som att det är så.

Jonas Högberg