’De snygga måste ju vara svenskar’

NÖJE

Bioaktuella Olivia Wilde: Jag förtjänar inte att utnämnas till ”hetast i världen”

Foto: Vill inte vara ögongodis ”Man måste kunna jobbet också”, säger Olivia Wilde som inte vill glida fram i roller som enbart framhäver hennes utseende.

LONDON. Hon har utsetts till världens hetaste kvinna.

Men i nya filmen vägrar Olivia Wilde att vara sexig hjältinna.

Foto: Olivia Wilde som vi känner igen henne, med Hugh Laurie i ”House”.

– Jag älskar radio. Jag kan vara så ful när jag gör radio!

Olivia Wilde, 26, har precis avslutat vårt möte. Hela dagen har hon gjort tv, så även med Nöjesbladet som filmat intervjun för Aftonbladet TV. När hon får höra att nästa session för att marknadsföra filmen ”Tron: Legacy” är för radio kan hon inte låta bli att jubla för sig själv.

Då har hon redan hunnit berätta varför det var viktigt att inte göra sin roll i science fiction-filmen till ännu en sexig hjältinna i stil med Lara Croft.

– Nej, det är så tråkigt. Det har gjorts förut. Kvinnor kan inte identifiera sig med karaktärer som bara är ögongodis, säger hon.

”En krigare”

Mycket av förhandssnacket om uppföljaren till kultklassikern ”Tron” från 1982 har för Olivias del just handlat om hennes utseende. Hon krävde att rollfiguren Quorra inte skulle vara för yppig eller kurvig. Kläderna tonades ner rejält och frisyren klipptes kort.

– Hon är en krigare och slagskämpe, hon behöver inte ha hår som blåser i ansiktet, konstaterar Wilde med ett leende.

Mest känd är hon för sin roll i tv-serien ”House” och just nu är hon bioaktuell med ”The next three days”. Men de senaste åren har Olivia Wilde också hamnat på en mängd listor över världens sexiga och snygga. 2009 toppade hon den brittiska killtidningen Maxims årliga ”Hot 100”-lista.

– Det är smickrande och jag tror att folk bara försöker vara snälla. Men jag vill inte att det ska vara mitt jobb att behöva försvara en titel som jag inte har bett om och som jag inte tycker att jag förtjänar.

”Så många snygga”

Har du nånsin varit orolig över att ha fått en roll på grund av ditt utseende och inte din talang?

– Ska jag vara ärlig? Det finns så många snygga skådespelare så de kommer aldrig att ge dig en roll bara på ditt utseende, inte om det är en bra film. Det är helt otroligt när man går på en provspelning, jag har aldrig sett så många snygga personer samtidigt. Du är svensk, du ser så klart massor av snygga människor hela dagarna, men i USA är det ovanligt. Så när man går på en provspelning så tänker man ”oh my god, alla här inne måste vara svenskar!”, sen inser man att det är tufft, man måste kunna jobbet också.

Torbjörn Ek