Ewa Fröling om cancern: ”Kommer jag att överleva?”

Berättar nu om sjukdomen

NÖJE

Ewa Fröling har drabbats av cancer.

Det berättar hon i morgonens ”Tankar för dagen” i Sveriges Radios P1.

– Kommer jag att överleva? Medan man tar emot cytostatika och strålningskvoter håller man i sig i livet, säger hon i programmet.

Skådespelaren Ewa Fröling, 64, har drabbats av cancer. I Sveriges Radios ”Tankar för dagen” i P1 öppnar hon upp kring sjukdomen och behandlingen som pågått sedan i somras.

– Ett cancerbesked. Hur känns det i alla hålrum i ensamheten. I natten? Och i ett sedan, när behandlingen är klar. Kommer jag att överleva? Medan man tar emot cytostatika och strålningskvoter håller man i sig i livet.

”Alla vill överleva”

Den starka behandlingen pågick under sommaren och satte hennes kropp på hårda prövningar.

– Man svettas och mår illa. Slutar äta. Kryper på alla fyra i ett ingenmansland. Alla vill överleva. Alla hoppas att cancern ska transporteras ut ur sina gömslen, befria ångesten för att bli varm och pulserande igen, säger hon i programmet.

I maj ställde hon in sin medverkan i ”Let’s dance” återföreningsavsnitt av ”personliga skäl”.

Miste vänner

Hon berättar också hur sjukdomen satt vänskaper på prov – och knutit nya band.

– Från en främling kom en röksignal när de flesta vänner valde att försvinna i periferin. Vänner som trasslade in sig i sina egon – i sina jag. Som de satte i första rummet. Komplicerade situationen. Blev fega, omogna, samt enormt svekfulla. De kommer inte in igen i mitt liv, säger hon.

Känslomässig inspelning

Nöjesbladet har inte lyckats nå Ewa Fröling, men programmets producent Karin Grönberg hyllar henne och berättar att inspelningen av programmet blev känslomässig.

– Ewa har skickat manus till mig uppe i Umeå, och har sedan läst in det på länk. Hon skriver så rutinerat och duktigt. Det var känslomässigt för henne att läsa det.

De har båda samarbetat med totalt fyra avsnitt som sänds nu i veckan, och gjorde lika många avsnitt ihop förra året.

Ewa Fröling deltog i årets ”Let’s dance” i våras och ställde in sin medverkan i finalen på grund av ”personliga skäl”, skrev Expressen då. Hon har även setts i ”Vem tror du att du är?” i SVT under hösten.

ARTIKELN HANDLAR OM