Chris Kläfford är favoriten – som inte ens behöver sjunga

Segraren är klar – nu gäller det att slåss om den riktiga vinsten

Grattis Kläfford, dina segerchanser borde vara ohotade.

Nu är det upp till Hanna och Jemima att göra upp om den verkliga vinsten i ”Idol”.

För sjunde veckan i rad toppade Chris Kläfford vår omröstning ”Vem sjöng bäst ikväll?” Innan han ens tagit en ton.

I vår chat hörs ofta protester: ”Hur kan nån toppa listan innan han har sjungit?”

Men det är just det som verkligen utmärker en äkta idol. Att ha fans som stöttar oavsett vad som händer.

Och det tycks verkligen stämma in på den varmt skäggiga mannen från Lindesberg med den fantastiska rösten. Det om något gör Chris Kläfford till en riktig idol.

Jag tror att tävlingen är avgjord. Jag tror att tävlingen har varit avgjord ända sen första fredagsfinalen. Den som inte behöver sjunga för att imponera utan har ett sånt grundstöd lär stå segrande i Globen. Och det välförtjänt, grattis Chris!

Det om något gör Chris Kläfford till en riktig idol

Men ”Idol”-vinnaren har press på sig att leverera direkt. Få till låtar till en EP, ett album. Åka på turné och tjäna pengar.

Tvåan, eller till och med femman eller sjuan har fördelen och möjligheten att få utvecklas i lugn och ro. Ta tid på sig att hitta sin stil och bygga en karriär. Som Danny Saucedo, Darin, Loreen, Amanda Jensen.

Därför måste Hanna Ferm, Jemima Hicintuka, Kevin Klein och Gabriel Cancela satsa på att överraska i sina framträdanden. Få skivbolag, management, låtskrivare att intressera sig för samarbeten.

Just nu ligger Jemima och Hanna bäst till att lyckas med det. Vecka efter vecka höjer de sina nivåer och levererar, imponerar i scenuttryck, kompenserar eventuellt sura toner och felsteg med utstrålning och genomtänkta scenframträdanden som charmar inte bara mig av stolen.

Så ge inte upp bara för att vinnaren i princip redan är klar. För varje gång ni lyckas överraska vinner ni själva ännu en egen chans till en framtida artistkarriär.

avTorbjörn Ek

ARTIKELN HANDLAR OM