Bingolotto chockhöjer priset – med 100 procent

TV4:s drag inför populära sändningen ● ”För jävligt”

Uppdaterad 2020-12-22 | Publicerad 2020-12-17

Lotta Engberg och Stefan Odelberg leder ”Bingolottos”  uppesittarkväll.

Inför årets uppesittarkväll har Bingolotto dubblat lottpriset.

Det upprör trogna tittare – särskilt i år när fler sitter ensamma med tv:n som enda sällskap.

– Jag hoppas verkligen att folk tycker det är en rimlig peng, säger programledaren Lotta Engberg.

Bingolottos uppesittarkväll” är en av TV4:s viktigaste sändningar varje år.

2018 var programmet kanalens mest sedda, näst efter VM-matchen mellan Sverige och Schweiz, med över 2,2 miljoner tittare.

– Det här är TV4:s -största kväll på ett år, säger Bingolottos affärsområdeschef Mikael Kjellström.

Förra året slog programmet försäljningsrekord med en omsättning på 200 miljoner kronor, som genererade drygt 60 miljoner till landets föreningar.

Rekordstort intresse

Inför årets uppesittarkväll har priset på lotterna höjts med 100 procent – från 50 till 100 kronor. Det har fått vissa att gå i taket, både på grund av höjningen och på grund av pandemin som tvingar extra många att stanna hemma i jul.

– Det är för jävligt. 700 spänn ger jag inte för sju nitlotter. Är det för de vet att många sitter hemma i år? Jag tycker att det är jävligt fult av ”Bingolotto” att göra så, säger en läsare på Kristianstadbladets debattsida.

Bingolottos affärsområdeschef Mikael Kjellström säger att han inte hört särskilt mycket kritik mot årets kraftiga prishöjning.

Däremot säger han att intresset inför årets uppesittarkväll är rekordstort. Hans gissning är att det hittills sålts en bra bit över två miljoner lotter och han räknar med att det landar på det dubbla inför sändningen. Däremot säger han sig ha respekt för att det finns de som upplever att prishöjningen är i kraftigaste laget.

– Vi hoppas verkligen inte att någon blir tvungen att avstå uppesittarkvällen för att lotten kostar 100 kronor och vi har inte upplevt mycket kritik mot det, det måste jag säga, säger han.

– Vi tror inte att man kommer att missa uppesittarkvällen även om det skett en prisjustering.

Inte höjts på 20 år

Senast priset på lotterna höjdes var år 2000, påpekar han.

Hur gick tankarna före prishöjningen?

– Det här bestämdes i stort sett efter förra årets uppesittarkväll. Vi har diskuterat den här frågan i många år. Det har inget med pandemin att göra, nu blev det så här.

Men ni tänkte aldrig att ”vi kanske ska avstå höjning i år, på grund av pandemin”?

– När pandemin var verklig var det här beslutet redan verkställt. Någon sa till mig ”men tryck mer lotter då”. Vi beställde de här lotterna tidigt på våren. Det är med lång framförhållning sånt här sker. Det var inget hastigt beslut, säger Mikael Kjellström.

Programledaren Lotta Engberg påpekar att allt överskott går raka vägen till föreningslivet, som också drabbats av coronakrisen, eller till vinnarna.

– Jag tycker att det finns något positivt både för lottköparna och för föreningarna, säger hon. 100 kronor för att vara med på en helkväll med 4,5 timmes direktsändning ... jag hoppas verkligen folk tycker det är en rimlig peng.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln