Elisabeth Ohlson Wallins varning från sjukhussängen

Inlagd med syre dygnet runt ”Skjut upp julen till påsk”

Publicerad 2020-12-23

Ställ in reorna och skjut upp julen till påsk.

Det är konstnären och fotografen Elisabeth Ohlson Wallins uppmaning – efter att ha blivit så sjuk att hon fått syrgas dygnet runt för att kunna andas.

– När man har varit där på sjukhuset och ser hur förrädiskt det här viruset är då tänker jag att nej, gå inte ut, strunta i den här julen, fira den i påsk istället, säger hon.

Fyra dygn blev hon inlagd på Södersjukhuset i Stockholm och försedd med syrgas dygnet runt. I ett inlägg på Instagram tackar den hyllade och prisbelönta fotografen och konstnären sjukhuspersonalen och uppmanar folk att vara försiktiga.

”Jag måste fortfarande ha syre kopplat till mig dygnet runt. Personalen här visar ingen stress, ingen irritation, de är lugna trevliga fast de aldrig får sitta still. Jag ber för dem. Jag känner mig så trygg och omhändertagen. Var försiktiga och gå inte på reor nu”, skrev Elisabeth Ohlson Wallin, 59, från sjukhussängen.

Elisabeth Ohlson Wallin i ett självporträtt från Södersjukhuset när hon fortfarande behövde syrgas dygnet runt

Tackar sjukhusets personal

När Aftonbladet når henne över telefon har hon efter fyra dygn blivit utskriven efter att ha blivit behandlad för covid-19.

– Jag mår jättemycket bättre. Jag är bara väldigt trött. Det var verkligen en otrolig erfarenhet att se hur förrädiskt det här viruset är. Man blir ödmjuk över livet, säger hon.

Elisabeth Ohlson Wallin är fortfarande medtagen och vilar mycket för att återhämta sig.

– Jag fick syrgas för lungorna klarade inte riktigt av att ta in det syre som behövdes. Det tog fyra dagar att få igång så jag kunde andas själv ordentligt. De var jättetålmodiga på Södersjukhuset, fastän de går på knäna. Jag är så imponerad av personalen, hur de håller varandra uppe och bara jobbar på, det tycker jag var fantastiskt att se. Jag är så tacksam nu, det känns som att jag har fått ett andra liv.

Elisabeth Ohlson Wallin.

Uppmaningen: Strunta i den här julen

Ohlson Wallin, som prisats och hyllats för utställningar som ”Ecce homo” och ”In hate we trust”, gett ut flera konstböcker och även uppmärksammats som manusförfattare och regissör, uppmanar nu alla att ställa in eventuella mellandagsreor och kanske även skjuta upp julfirandet.

– Jag tänker verkligen att det är inte värt det. När man har varit där på sjukhuset och ser hur förrädiskt det här viruset är då tänker jag att nej, gå inte ut, strunta i den här julen, fira den i påsk istället, säger hon.

– Jag vet att alla har krav på sig att ge presenter och barn väntar och längtar, men vi måste nog bara tagga ner på riktigt. Det är jättesvårt, jag såg i sjuktransporten på väg hem från från sjukhuset hur folk är ute och stressar. Julen är en psykologisk mardröm på det sättet, vi har såna krav på oss hur det ska vara även om folk är dödssjuka omkring oss. Men jag hoppas för allas skull att folk, om de kan, stannar inne.

Elisabeth Ohlson Wallin oroar sig för vad som händer om smittspridningen i julhelgen ökar så pass mycket att vårdplatserna inte räcker till i januari och februari.

– Om jag inte hade fått vård, skulle jag inte ha klarat mig. Även om man inte ligger i respirator utan bara får hjälp med syrgas så är det en väldigt stor grej. Om man inte får syre kan organen börja klappa ihop, det är ingen lek, säger hon.

 

PODD Att jobba på IVA i pandemin

Aftonbladet Daily intervjuar undersköterskan Maria Bölander.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS