Linn Elmervik

Patriks uppbrott var en total besvikelse

Linn Elmervik: Bönderna behöver krishjälp

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Patrik Fernlund levererade det snopnaste uppbrottet i ”Bonde söker fru” på flera år.

Vad hände egentligen?

Allt verkade vara frid och fröjd.

Sedan gick luften plötsligt ur den småländske skogsbonden Patrik Fernlund.

Förra veckan valde han bort brevskrivaren Einar tidigare än planerat eftersom han var så säker på att han hade starkare känslor för konkurrenten Pontus. Nu trodde jag (och gissningsvis Pontus?) att ljuv romantik skulle uppstå. I stället skickade Patrik hem sitt kärleksobjekt till Skåne eftersom han behövde en paus för att återhämta sig från den intensiva sommaren.

När Pontus några dagar senare glad i hågen återvände till gården hade något förändrats. Under lunchen i trädgården log han glatt och utbrast saker som ”Kan man må bättre?” medan bonden tittade tomt framför sig. Han kände inget pirr, förklarade han senare för kamerorna.

Bönderna är helt klart i behov av krisstöd

Relationen avslutades och Pontus fick packa in sig i bilen och köra hem igen. Totalt antiklimax. Veckor av dejting och tv-inspelning i sjön. Dumpningen var en total besvikelse, eftersom Patrik var en av de bönder där man hade störst hopp om kärlek. Vad var det egentligen som hände?

Det är förstås tufft när känslorna inte är de man hoppats på och man ska aldrig begå övergrepp på sig själv, men en vecka i lugn och ro utan kameror hade väl Patrik kunnat ge Pontus? Har man kämpat sig igenom en hel tv-inspelning kan det väl åtminstone vara värt den lilla tiden. Allt annat framstår som ganska oengagerat.

När en sådan kollaps inträffar borde TV4 rycka in akut och antingen skicka dit Linda Lindorff eller en parterapeut som kan guida deltagarna framåt i processen. Annars riskerar uppenbarligen hela kärleksjakten att ha varit förgäves. Bönderna är helt klart i behov av krisstöd, med tanke på hur många relationer som kraschar så fort produktionen lämnar gårdarna.

Det framstår som ganska oengagerat

Med det sagt har Patriks tid i ”Bonde söker fru varit ovanligt påfrestande. Efter inspelningarna på Sundbyholms slott svimmade han hemma på gården och fördes till sjukhus med ambulans. Det visade sig att han hade ortostatiskt blodtryck, en ofarlig men obehaglig åkomma som kan göra att blodtrycket går ner så lågt att hjärnan tappar syresättning. Han var nära att hoppa av programmet men bestämde sig för att fortsätta i sista stund.

Trots det känns avslutet på hans kärleksjakt så snopen.

Publisert:

LÄS VIDARE