Stjärnspäckat gäng hyllar Hasse & Tage

Mimi Terris, Johan Glans, Emma Molin, Adde Malmberg och Eric Stern hyllar Hasse & Tage på Cirkus i höst.
Mimi Terris, Johan Glans, Emma Molin, Adde Malmberg och Eric Stern hyllar Hasse & Tage på Cirkus i höst.

Tage Danielsson dog 1985. Hans Alfredson 2017. Men deras humor är odödlig.
I höst hyllar Adde Malmberg, Johan Glans, Emma Molin med flera dem i en show på Cirkus i Stockholm.

– De var humorns svar på Beatles-duon John Lennon/Paul McCartney. Geniala var och en för sig, samarbetet gjorde dem ännu bättre, säger Adde Malmberg, som även regisserar showen.

Hasse & Tage. Hans Alfredson (1931-2017) och Tage Danielsson (1928-1985). En presentation borde vara överflödig. Häromåret såg många Jane Magnussons film på bio och tv-serie i SVT om dem.

Adde Malmberg, 65, säger:

– För många komiker i min generation, och de som kommit efter också, är det svårt att inte ha dem som förebilder och inspirationskälla. De var under många år väldigt dominerande, både som komiker och opinionsbildare. Alla visste vilka de var.

Texterna håller än idag

- Idéen föddes på Lund Comedy Festival 2017. Vi hade en spontan engångsföreställning, utan så mycket repetitioner, med deras nummer. Då märkte vi att det fanns ett sug efter det. Textmaterialet är fortfarande väldigt bra, säger han.

Hasse Alfredson och Tage Danielsson.
Hasse Alfredson och Tage Danielsson.

”Om dessa väggar kunde cykla – en hyllning till Hasse & Tage” blir en nummerrevy som framförs på Lilla Cirkus i Stockholm 8-31 oktober. Biljetterna släpps under tisdag 11 maj.

På scenen står förutom Adde, även Johan Glans, Emma Molin, Eric Stern (känd från bland annat ”Bonusfamiljen”), jazzsångerskan Mimi Terres och pianisten Marika Willstedt (känd från SVT:s ”Så ska det låta”) med sin trio.

”På jobbet” är favoriten

– Det finns självklara nummer man inte kan förbigå. Sedan tar vi egna favoriter och sätter ihop det på ett snyggt sätt, säger Adde, som tycker sketchen ”På jobbet”, där Hasse ständigt kör över Tage, vad han än säger, är den bästa som skrivits på svenska.

Emma Molin, 41, säger:

– Mitt första möte med dem var filmen ”Släpp fångarne loss, det är vår!” (1975) som vi hade på video och jag såg om och om och om igen.

– Sedan när jag träffade Henrik Dorsin och vi började med det som blev Grotesco-gänget, gav han mig en cd med ”88-öresrevyn”. Och sedan har jag blivit förtjust även i allt runt Hasse & Tage; Lena Nyman, Monica Zetterlund, Gösta Ekman.

– Min personliga favorit som jag har bett att få göra är ”I banken efter tre (Va i helvete har dom för sej)”. Jag älskar det numret.

Glans: Varm i hjärtat

Emma Molin var med lite grann och pratade om humor i ett avsnitt av tv-serien om Hasse & Tage, som en av den nya generationens komiker.

– Jag fick komma och vara i deras skrivarstuga, det var ett andäktigt ögonblick.

Johan Glans säger, i ett pressmeddelande:

– Jag älskar Hasse och Tage, så för mig är den här föreställningen mest en ursäkt för att få tillbringa lite tid i Svenska Ords underbara värld. Det gör mig varm i hjärtat och glad i huvudet.

Adde Malmberg är den enda i gänget som inte bara har sett ett par av Hasse & Tages föreställningar live, han har även stått på scenen ihop med Hans Alfredson.

– Det var på någon Big Comedy-turné. Han ville ju aldrig mer göra Lindeman-sketcher efter Tages död. Men detta var något liknande, improviserat och jag fick Tages roll. Men det var svårt. Han var en sådan enorm förebild, så jag blev väldigt blyg.

Publisert:

LÄS VIDARE