Ståupp-klubben Raws Instagram hackat – hundratals klipp togs bort

Återställt – tack vare svenska magikern

Av: Petter J Larsson, Torbjörn Ek

Publicerad:
Uppdaterad:
Mårten Andersson.
Foto: Emma Persson
Mårten Andersson.

Ståuppklubben Raws Instagramkonto hackades: plötsligt var innehåll som kostat två miljoner kronor borta.

Ägaren Mårten Andersson såg sitt livsverk gå upp i rök men lyckades få hjälp – av en svensk magiker.

– Om det inte varit för Julien Dauphin så hade nog inte konton funnits i dag, det hade varit för tungt att starta om, säger han.

Ståuppklubben Raw hade i helgen precis slagit upp portarna efter coronauppehållet när någon tog sig in på klubbens Instagramkonto – och raderade det.

– Vi hade fått ett mejl där det stod att vi blivit bekräftade som ett officiellt konto och skulle få en blå ring, så att vi skulle kunna hamna högre upp i sökmotorer och så. Det är en stämpel för seriositet, säger komikern Mårten Andersson, som grundat och äger Raw.

– Men det var någon typ av scam så när vi fyllde i det formuläret så fick vi något återställningsmejl och då hade de tagit bort min mejladress och gått in och raderat hela kontot.

”Helt gråtfärdig”

Instagramkontot har nästan 55 000 följare och hundratals unika ståuppklipp. Några fanns sparade på annat håll men mycket material, inte minst backstage-intervjuer och livesändningar, var helt borta.

– Det är ett livsverk som har gått förlorat. Så mycket som vi jobbat och så mycket pengar som vi lagt på det, sa Mårten Andersson när han förgäves försökt att få tag i ansvariga på Instagram och ägaren Facebook.

Foto: Robert Eldrim
Mårten Andersson.

– Vi har lagt nästan två miljoner i marknadsföring på Facebook och Instagram sedan vi startade Raw och då kan man ju tycka att de kunde ha varit anständiga nog att hjälpa en att återskapa kontot.

– Jag har varit helt gråtfärdig. Speciellt när man inte får tag på någon. På andra ställen kan man ringa och säga att ”shit, det har hänt en grej”, men här finns inga nummer och inget mejl. Man kan bara rapportera i appen att man fått sitt konto kapat, sa Mårten Andersson..

Svenska magikern ryckte ut

Till slut lyckades han ändå få hjälp. Tack vare svenska magikern Julien Dauphin. Med närmare en miljon följare på Instagram och Youtubevideor som visats över 50 miljoner gånger är han en verklig makthavare i sociala medier.

– Han är en av världens största magiker på sociala medier. Han drog iväg ett mejl till sina kontakter och hans ord väger väl rätt tungt. Tack vare honom fick jag kontakt med rätt personer som tog reda på vem som kapat kontot och satte tillbaka det igen. Instagram hade backup på allting, säger en lättad Mårten Andersson.

Trots att ni har 55 000 följare så behövde ni hjälp från nån som vägde ännu tyngre alltså?

– Ja, det är väl så. Instagram är en så otroligt populär plattform. Trots att vi har lagt nästan två miljoner kronor på marknadsföring på Facebook och Instagram och på att skapa unikt innehåll sedan vi startade RAW. Vi är jätteglada för att de har hjälpt oss, men jag tänker också på andra människor som inte har samma kontaktnät, om de råkar ut för något. De drunknar i den här miljarden användare. Jag förstår att det inte går att serva allihop, men det känns fruktansvärt nåt något sånt här händer och man känner att ens livsverk är borta, säger Mårten Andersson.

– Om det inte varit för Julien Dauphin så hade nog inte konton funnits i dag, det hade varit för tungt att starta om.

Under tisdagskvällen var det hackade kontot återställt igen.

Publicerad:

LÄS VIDARE