Film & tv

Skådespelare vill återuppliva tv-teatern

Av: 

TT

Skådespelaren Marie Göranzon står bakom uppropet för en tv-teater. Arkivbild.
Skådespelaren Marie Göranzon står bakom uppropet för en tv-teater. Arkivbild.

NÖJE

53 av Sveriges film- och teaterprofiler föreslår i ett upprop att SVT återupplivar tv-teatern, skriver Dagens Nyheter.

Namnkunniga skådespelare som Marie Göranzon, Krister Henriksson och Reine Brynolfsson skriver att de saknar SVT:s tv-teater – som upplevde sina glansdagar under 60- 70-talet – och att de i pandemins spår ser ett ökat behov av filmad scenkonst.

"Vi vill att man bygger upp en ny högklassig tv-teater av i dag! En nyskapande teater med djärvhet i repertoaren, en stark dramatik för också en ung publik med den unika tyngd som bara teatern har, en teater med både förnyelse och kontinuitet i ensemblen. Förutsättningarna finns", skriver undertecknarna av uppropet.

I en kommentar till Sverige Radios Kulturnytt säger Eva Beckman, programdirektör på SVT, att uppropet är intressant – men att återuppliva teaterformen är inte aktuellt.

"Vi kommer inte att starta en fast ensemble som vi hade förr, däremot sänder SVT väldigt mycket scenkonst”, säger hon till programmet.

SVT:s tv-teater hade ett folkbildande syfte och sände såväl pjäser som direkt skrivits för tv-mediet som andra dramer. Den svenska tv-teaterns förebild var de pjäser som sändes av den brittiska public servicejätten BBC.

ANNONS EXTERN LÄNK

Skicka ett blombud och stötta Cancerfondens arbete – beställ en vacker bukett här

Interflora

Publisert:

LÄS VIDARE

”Skärgårdsdoktorn” fick hela Sverige att sticka

ÄMNEN I ARTIKELN

Film & tv

Krister Henriksson

Eva Beckman

Marie Göranzon

SVT, Sveriges Television

Teater