SVT, Sveriges Television

Josefin Johansson: SVT lägger ner ”Smartare än en femteklassare”

Lasse Kronér: ”Vetat om det länge”

Av: 

Natalie Demirian

Rosanna Berg

Josefin Johansson har varit programledare för ”Smartare än en femteklassare” sedan 2018.
Josefin Johansson har varit programledare för ”Smartare än en femteklassare” sedan 2018.

NÖJE

SVT lägger ner tv-programmet ”Smartare än en femteklassare”.

Det bekräftar programledaren Josefin Johansson.

– SVT lägger ner femteklassaren, säger hon i sin podcast.

– Anledningen till att jag inte tog tillbaks det var för att vi visste att det skulle läggas ner, säger tidigare programledaren Lasse Kronér till Aftonbladet.

I det senaste avsnittet av Josefin Johanssons, 38, podcast ”Josefinito pod” pratar programledaren och en psykolog om dåliga dumpningar.

– Jag blev dåligt dumpad av till exempel min före detta arbetsgivare, det skulle jag säga, säger hon.

Hon säger då att SVT lägger ner ”Smartare än en femteklassare” och att det känns tråkigt.

– Det är väldigt många som hör av sig och säger att det ska bli kul med en nästa säsong, men det blir ingen nästa säsong. Så är det på SVT.

Familjeunderhållningsprogrammet ”Smartare än en femteklassare”, baserat på en amerikansk förlaga, har sänts i SVT sedan 2011. De fem första säsongerna leddes av Lasse Kronér, 57. 2017 blev det känt att Josefin Johansson skulle ta över programmet.

Lasse Kronér ledde programmet före Josefin Johansson. Han säger att han länge har vetat att programmet ska läggas ner.

Kronér: Vetat om det länge

Lasse Kronér säger till Aftonbladet att han länge har vetat att programmet ska läggas ner.

– När jag kom ut ur frysboxen var det fortfarande ett av mina program som jag ledde och anledningen till att jag inte tog tillbaks det var för att vi visste att det skulle läggas ner. SVT sa till mig att det var meningslöst att komma tillbaks eftersom de skulle ta bort det.

– Det är inte SVT:s eget koncept, därför har de köpt in det på olika år, och nu har de valt att inte fortsätta köpa in det. Det här händer ganska ofta, det är som det är. Att jag inte tog tillbaka det berodde på detta.

I ett sms till Aftonbladet skriver Josefin Johansson:

– Jag tycker det är hemskt tråkigt, jag har älskat att göra programmet – att under tre goa år få dom tävlande bekväma, att folkbilda vår publik och framför allt att få hänga med dessa absolut ljuvliga femteklassare. Jag har fått så extremt mycket kärlek från ni som tittar och det är jag enormt tacksam för!

”Skadar inte med variation”

När Aftonbladet pratar med Christina Hill, programchef för SVT i Göteborg menar hon att det mestadels handlar om en kostnadsfråga.

– Den har gått i väldigt många år och det är inte så att den inte har levererat. Det största skälet är att det är ett internationellt format som vi varje säsong betalar ganska mycket pengar för att få licensiera av formatägaren.

– Eftersom vi i Sverige och framförallt i Göteborg är duktiga på att göra frågesport själva verkar det onödigt att lägga så mycket pengar när vi i stället kan göra eget innehåll.

Därför har SVT nu satsat på frågesportsformatet ”Muren” som gått under hösten och leds av Kattis Ahlström.

– Det skadar inte med lite variation, ”Femteklassaren” har gått i många år. Ibland måste vi förnya oss, även public service.

Till slut vill hon också understryka att nedläggningen inte beror på något slags missnöje med varken formatet eller programledaren.

– Det har ingenting med Josefin att göra, hon är väldigt uppskattad. Båda programledarna som har gjort det programmet har gjort det väldigt bra, säger hon.

Josefin Johansson.

ANNONS

Mumindagen står runt hörnet - fira det genom att köpa muggen ABC hos Cervera!

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

SVT, Sveriges Television

LÄS VIDARE

Lasse Kronér kollapsade inför ”Doobidoo”-inspelning

ÄMNEN I ARTIKELN

SVT, Sveriges Television

Josefin Johansson

Lasse Kronér