Robinson

Anders Öfvergård inför premiären av ”Robinson”: Läkarna har fått jobba oerhört mycket mer

Programledaren om nästa säsong: ”Vi gör allt för att vi ska kunna vara någon annanstans i Sverige”

Av: 

Moa Malmqvist

NÖJE

Svamp, bär och fisk.

Det ska ”Robinson”-deltagarna överleva på i årets tuffa säsong i Haparanda.

– De har inte några som helst problem med att hugga varandra i ryggen, säger Anders Öfvergård som leder programmet.

Premiären av Robinson närmar sig, och som bekant firas tjugoårsjubileet på hemmaplan. Anders Öfvergård, 53, gör sin fjärde säsong av programmet som tar plats i Haparanda.

– Det är roligt att få skriva lite historia, när ett svenskt format för första gången får landa i Sverige. Det är en kallare och tuffare säsong eftersom det inte finns lika mycket mat i vildmarken här, säger programledaren.

Han förklarar att naturens utbud hinner sina under deltagarnas tid i programmet, samtidigt som kylan kräver att deltagarna får i sig mer energi.

– Vi håller ju på i tio veckor så svampen hinner ju försvinna och bären tar ju slut också. Sedan är det ju kallare, framförallt i vattnet. Alltså att gå från Fijis 27 grader till Sveriges 18... ibland går det ju ned till 14 grader. Deltagarna måste ju få filtar på nätterna, det går inte annars.

– När det blir kallare så går det åt mer energi i kroppen för att hålla kroppen varm. Så läkarna har fått jobba oerhört mycket mer.

Anders Öfvergård gör sin fjärde säsongen av ”Robinson”.

Foto: Linus Nilsson

Hugger varandra i ryggen

Programledaren beskriver årets startfält som fullt av tävlingsskallar, ofta med lite nyckfulla strategier.

– Det blir ju så på grund av att det finns mindre mat, det växer liksom inte potatis lite här och där. Diskussionen om mat blir ju också lite konstig. Ska man prata om att vissa personer gör av med mer energi än andra... det är ju liksom lite självmord att ta upp sådant, säger han och tillägger:

– Men något som är intressant med årets tävlande är att de inte har några som helst problem med att hugga varandra i ryggen. Du kan bli bästa kompis med någon som du sedan hugger. De är ju strategiska, det är många som tror att de har smarta idéer.

Årets gäng i ”Robinson”.

Foto: Linus Nilsson

Har de smarta idéer då?

– Ibland, ibland är det ju... det är ju lite humor när man tror att man har en smart idé som går åt helvete, svarar han.

Castingen till nästa års säsong har precis kommit igång, och Anders Öfvergård säger att också den kommer att ta plats någonstans i Sverige.

– Jag tror många kommer att vara intresserade av säsongen för att det utspelar sig i Sverige. Men jag tror också att vi kanske inte skulle bli jätteglada om det blir på samma ställe nästa år. Tyvärr är det något som händer i världen men vi gör allt för att vi ska kunna vara någon annanstans i Sverige, berättar han.

Anders Öfvergård.

Foto: Linus Nilsson

Ny dokumentärserie

Ingen i ”Robinson”-teamet, som består av 170 personer, har fått corona under inspelningarna, säger Anders Öfvergård som också klarat sig från viruset.

– Mycket handlar nog om att jag är hälsosam. Jag äter nyttigt, dricker mina ingefärsshots och promenerar, säger han.

När Aftonbladet pratar med honom är han på språng till inspelningen av ”Anders knackar på”, där han åker hem till kända personer och hjälper till med olika byggprojekt. Programmets fjärde säsong ska sändas i höst. Han arbetar parallellt med dokumentärserie i tre delar, vars tema fortfarande är hemligt.

– Den handlar om en stor problematik som vi har i Sverige. Det är bra att ge sig ut i Sverige och ta reda på hur det ligger till, istället för att höra från andra och bilda uppfattningar som kanske inte stämmer, säger han.

”Robinson” har premiär söndag 21 mars 21.00 på TV4

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu är det rea hos Cervera: 30-50 % rabatt på utvalda varor!

Cervera

Publisert:

LÄS VIDARE

Mästarnas mästares deltagarkris: ”Färre att ringa nu”

ÄMNEN I ARTIKELN

Robinson

Anders Öfvergård

Haparanda