Shima Niavarani

Shima Niavarani – med rytm som en jazzmusiker

Av: 

Jan-Olov Andersson

NÖJE

Tredje avsnittet av ”Stjärnorna på slottet” hade Shima Niavarani i centrum.
Ola Rapace undrade vad det är för ”enorm motor som driver henne”.
För hon känns ju lite som en Fiat med en Ferrari-motor.

35-åriga Shima Niavarani är den yngsta deltagaren hittills i programseriens femton säsonger. Och en av få som inte har en helsvensk bakgrund, de andra är Arja Saijonmaa, Özz Nûjen, Alexander Karim och Dragomir Mrsic.

Hennes uppväxt och flykt till Sverige blev till en fin påminnelse om hur tufft många invandrarfamiljer i vårt land kan ha det. Hur de liksom har tvingats till omvända klassresor.

Familjen Niavarani tillhörde överklassen i Teheran i Iran, innan revolutionen 1979. En revolution som innebar att ett slags förtryck förvandlades till ett ännu värre (religiöst) förtryck, som fortfarande råder där.

Shima Niavarani inleder sin dag med tema ”Alice i underlandet”.
Shima Niavarani berättar om sin första tid i livet i Teheran i ”Stjärnorna på slottet”.

Sedan kom kriget mot Irak och Shima berättade fängslande om hur missiler träffade huset där de bodde och vilka mardrömmar som lever kvar efter det, att hon fortfarande inte tycker om att sova med huvudet nära ett fönster.

Familjen fick lämna allt bakom sig efter en dramatisk flykt innan de till sist hamnade i Sverige. I Örnsköldsvik och sedan Upplands-Väsby.

För mig som har träffat henne från allt vid intervjuer till i den lokala livsmedelsaffären, kom väl inget som en direkt överraskning. Så fort hon öppnar munnen, kickar den där Ferrari-motorn igång. Med min liknelse mellan en Fiat med en överdimensionerad motor, menar jag att det är sällan man möter en människa full av så många kreativa tankar och idéer och också en förmåga att genomföra dem.

Familjen Niavarani i Örnsköldsvik.
Shima Niavarani i ”Stjärnorna på slottet”.

Som att hon och några år äldre brorsan Shebly, också etablerad skådespelare, i tonåren engagerade unga killar med nazisympatier, sådana som normalt borde ha avskytt två invandrarungdomar, till sina home movies.

Som att hon blott som 19-åring kunde göra succé med en föreställning där hon i princip hade gjort allt själv; manus, regi, medverkan, scenografi, musik, kostym och ljussättning. Fint att hon så kärleksfullt hyllade den person som hade stöttat henne tidigt i karriären, Riksteaterns Emma Kjellander (1978-2012).

Sedan har det rullat på. Med teater, folkkära filmer och tv-serier.

Shima Niavaranis middag i ”Stjärnorna på slottet”.

Trots Charlotte Perrellis nyfikenhet, hastade man förbi Shimas privatliv tämligen snabbt. Helt uppenbart något hon inte var intresserad att prata om.

Men man hamnade till sist i Shimas kanske allra vassaste roll hittills, som Olive i Emma Buchts fantastiska uppsättning av Woody Allen-musikalen ”Bullets over Broadway” från 2016. Olive som har gäll röst och totalt obefintlig rytmkänsla.

Där var Shima nästan ofattbart bra och rolig på att spela dålig. Raka motsatsen till hur hon egentligen är. Som Ola Rapace sa: Hon har rytm som en jazzmusiker.

ANNONS

MORS DAG-BUKETTEN MED CHOKLAD! Beställ i god tid hos Interflora här.

Extern länk från Interflora.se

Beställ nu

Publisert:

LÄS VIDARE

Stjärnornas starka kritik mot SVT efter Ola Rapaces låtsasfajt

ÄMNEN I ARTIKELN

Shima Niavarani

Ola Rapace

Woody Allen

Stjärnorna på slottet

Özz Nûjen

Dragomir Mrsic

Alexander Karim