Islands artist drabbad av corona – tvingas ställa in Eurovision

I tårar över beskedet: ”Verkligen chockad och besviken och allmänt väldigt ledsen” – Måste sända reservframträdande

ROTTERDAM. Johann Sigurður i isländska Gagnamagnið har smittats av corona.

Därför tvingas Island ställa in sitt framträdande i morgondagens Eurovision-semi.

– Det är svårt för vi har jobbat så hårt och jag ville verkligen det här och vi har jobbat på det här så länge, säger Sigurður och kämpar mot tårarna på bandets Instagram story.

Den isländska delegationen tvingas ställa in sitt framträdande i torsdagens Eurovision-semi efter att en av landets artister insjuknat i corona.

Sångaren Daði Freyr, 28, skriver på Twitter att en av medlemmarna i hans band Gagnamagnið har testats positivt för covid-19.

”Tyvärr betyder det här antagligen att vi inte kommer att delta i repetitionerna idag eller sändningen i morgon och en inspelning från vår tidigare repetition kommer att användas istället”, skriver Daði Freyr.

I tårar

Gagnamagnið-medlemmen Johann Sigurður faller i tårar när han berättar att han fått corona
Gagnamagnið-medlemmen Johann Sigurður faller i tårar när han berättar att han fått corona

I flera storys på bandets Instagram berättar bandmedlemmen och dansaren Johann Sigurður att det är han som smittats.

– Jag är verkligen chockad och besviken och allmänt väldigt ledsen över hela situationen, säger han.

Sigurður kämpar mot tårarna när han fortsätter:

– Jag mår bra. Det är svårt för vi har jobbat så hårt och jag ville verkligen det här. Och vi har jobbat på det här så länge.

På grund av coronapandemin har EBU infört specialregler i årets Eurovision song contest så att inget land ska tvingas hoppa av tävlingen om någon av artisterna skulle smittas.

Island genomförde sin andra repetition på torsdagseftermiddagen förra veckan och den sista genomsjungningen från den repetitionen kommer nu att visas under onsdagens genrep och i morgondagens sändning.

Daði og Gagnamagnið under sitt andra genrep.
Daði og Gagnamagnið under sitt andra genrep.

”Gjorde allt vad jag kunnat för att hålla mig frisk”

– Vi är verkligen stolta över vår andra repetition. Det gick väldigt bra och jag hoppas att vi kommer göra alla islänningar och och våra supportrar stolta, säger Johann Sigurður på Gagnamagniðs Instagram story.

– Jag försöker fortfarande bearbeta det. Det är mycket att bearbeta. Jag gjorde allt jag kunnat för att hålla mig frisk och säker, men något måste ha gått fel. Jag vet inte vad.

I ett pressmeddelande från Eurovisionarrangören EBU meddelar man att bandet valt att inte heller uppträda live under lördagens finalsändning om Island skulle ta sig vidare från semifinalen, för att de inte vill uppträda om det inte är med hela gruppen.

Johann Sigurður försöker hålla modet uppe:

– Jag hoppas att ni förstår och fortsätter att stötta oss, även om vi bara kan visa er vår andra repetition.

Daði Freyr i Stockholm 2020.
Daði Freyr i Stockholm 2020.

Testas var 48:e timme

Tidigare har en medlem i den polska delegationen och ytterligare en medlem i den isländska delegationen testats positivt för covid-19 under Eurovision-vistelsen i Rotterdam.

Delegationerna från Rumänien och Malta som bor på samma hotell som teamen från Island och Polen sattes också i tillfällig karantän i väntan på testresultat, men fick då alla glädjebesked om att de klarat sig från smitta.

På plats i Rotterdam är samtliga delegationer beordrade att hålla sig på sina hotell förutom när de deltar i repetitioner, sändningar, eller andra officiella Eurovision-arrangemang.

Samtliga som medverkar på eller bakom scenen i Eurovision, inklusive de 500 ackrediterade journalisterna, måste var 48:e timme genomgå snabbtest för covid-19 för att få vistas i Ahoy arena.

Aftonbladets Markus Larsson, Natalie Demirian, Torbjörn Ek och Robin Lorentz-Allard är på plats i Rotterdam för att bevaka Eurovision song contest.
Aftonbladets Markus Larsson, Natalie Demirian, Torbjörn Ek och Robin Lorentz-Allard är på plats i Rotterdam för att bevaka Eurovision song contest.
A member of Gagnamagnið got a positive test result this morning. Unfortunately this probably means that we will not… https://t.co/o8zpZdBq0d

Vill du ha ett supererbjudande för över en timmes snack om allt du behöver veta inför finalen? Klicka här för att ta del av det eller starta spelaren nedan och lyssna direkt!

Publisert:

LÄS VIDARE