”Trädgårdstider” flyttar efter fyra år

Sätter spaden i jorden på ny gård i Skåne nästa säsong

Malin Persson är en av fyra programledare för långköraren ”Trädgårdstider”.
Malin Persson är en av fyra programledare för långköraren ”Trädgårdstider”.

Torstens trädgård är full.

Nu drar ”Trädgårdstider” upp rötterna och flyttar.

– Ja, vi känner oss klara där. Det är lite sorgligt, vi har fått till en väldigt trevlig trädgård, säger programledaren Malin Persson.

Sedan 2009 har ”Trädgårdstider” sänts i SVT, men sin nuvarande form fick programmet 2011 då man gjorde i ordning trädgården på en gård i närheten av Södra Sandby i Skåne. Sedan 2019 har man spelat in i Torstens trädgård, som stått övergiven i 20 år.

Nu ligger ”Trädgårdstider” i startgroparna för att spela in nästa säsong – den här gången på en fyrlängad Skånegård i närheten av Eslöv.

– Det öppnar för fantastiskt mycket kul med ett nytt ställe så det kan man inte heller tacka nej till. Det är väldigt spännande, säger inredaren Malin Persson, en av fyra programledare för det grönskande programmet, som även leds av Pernilla Månsson Colt, John Taylor och Tareq Taylor.

Malin Persson, Tareq Taylor, Pernilla Månsson Colt och John Taylor.
Malin Persson, Tareq Taylor, Pernilla Månsson Colt och John Taylor.

”Riktigt maffig”

Hur hittar ni nya trädgårdar?

– Det har ofta slumpat sig så att vi har haft kontakter som tipsat om en gammal ödegård. Vi har hittat ställen utan att egentligen anstränga oss speciellt mycket, säger programmets producent Mattias Lenhoff.

Inredaren Malin Persson känner sig nostalgisk inför flytten.

Har du någon favoritdel i Torstens trädgård?

– Jag tycker att den här double boarden som vi har gjort är riktigt maffig. För fyra år sedan var det ett av mina första projekt att sätta upp det lilla fönstret. Nu kan jag säga att det är väldigt fint, när man har den här dubbla perennrabatten som John (Taylor) anlade, den lilla bänken och utsikten så att man ser ut, säger hon.

”Skapa Sveriges vackraste trädgård”

Vad händer med trädgårdar som tillhör ödehus när ni packar ihop?

– Vi är väldigt noga med återbruk, det är ju en väldigt stark trend och har varit länge. Från Torstens trädgård tar vi med växter, man tar ju sticklingar i stället för att köpa nytt hela tiden, och vi tar med oss material. Vi tar verkligen tar till vara på det vi har, säger Mattias Lenhoff.

Vad kommer ni att satsa på i nya säsongen?

– Allt ska finnas där. Vi vill ha ett orangeri, köksträdgård, snittblomsodling och rosenträdgård. Det kommer att bli en massa inspiration. Ambitionen är att skapa Sveriges vackraste trädgård. Vi börjar stort, säger Malin Persson och skrattar.

Publisert:

LÄS VIDARE