Så blir humorshowerna i sommar: ”De har mycket att leva upp till”

Sommarens tre största humorföreställningar: Åsa-Nisse, Pang i bygget och Bäddat för trubbel

Eva Rydberg, Thomas Petersson och Annika Andersson.

Nu när pandemin är över, står alla tre farsgiganterna på scenen i Helsingborg, Kalmar och Falkenberg i sommar.

– Våra fans har slagläge för skojiga utflykter i sommar, säger Thomas Petersson.

Häromdagen träffades Eva Rydberg, Thomas Petersson och Annika Andersson för lunch på Fredriksdalsteatern i Helsingborg.

– Annika och jag brukar hänga lite. Anders Albien regisserar både mig och Eva. Efter fyra veckors repetitioner så var det lite lugnare, då föreslog jag att vi åker till Helsingborg och hälsar på Eva och Anders, säger Thomas.
De har förstås mycket att prata om.

Thomas och Annika har spelat ihop i flera föreställningar, 2015 och 2017. Thomas spelade ”Sugar – I hetaste laget” mot Eva 2016. Eva och Annika har däremot aldrig jobbat ihop.

– Vi har sagt ”hej, hej, hej”, men när jag ville ha med henne i Helsingborg en sommar, var hon redan uppbokad, säger Eva.
Thomas, som var stå upp-komiker innan han började spela farser, är full av beundran inför sina två kvinnliga kollegor:
– Eva är fulländad. En legendar. Hon har hela clowntraditionen, från Nils Poppe, hon har allt i blodet. Annikas styrka är att hon är ett naturbarn, så egen i sin stil och ton.

Europapremiär i Helsingborg

Somrarna 2020 och 2021 var både Fredriksdalsteatern i Helsingborg och Krusenstiernska Teatern i Kalmar stängda, på grund av pandemin. Vallarnas Friluftsteater spelade inför en begränsad publik på 500 förra sommaren.
Men nu i sommar kör man för fullt igen. Frågan är: Konkurrerar de om samma publik?

– Jag har aldrig känt det så, säger Eva.

– Vi har samma sorts publik. Har man sett Eva (som har premiär först) och haft jäkligt kul, så tänker man att sommaren är inte slut än. Det är bara en timme mellan Helsingborg och Falkenberg. Och tre timmar till Kalmar, från båda orterna. Så våra fans har slagläge för skojiga utflykter, säger Thomas.

– Jag tror de föder varandra. Att det blir en tradition att folk åker runt, säger Annika.

Först ut är alltså ”Pang i bygget” i Helsingborg. Premiär 17 juni. Förlagan är förstås John Cleeses klassiska tv-serie. En variant spelades redan sommaren 2014. Men nu har John Cleese skrivit en helt ny pjäs, utifrån avsnittet ”Hotel inspectors”. Det blir Europa-premiär i Helsingborg.

– Han har gjort en fantastiskt bra teaterversion. Att folk har sett det på tv… de älskar att höra replikerna på svenska, det blir något helt annat, en annan melodi, säger Eva.

”Cleese har spelat in åt oss”

Kommer kanske John Cleese till premiären?
– Jag vet inte, han tycker det skulle vara jätteroligt, men han har så mycket att göra. Men han har spelat in lite roliga grejer åt oss, säger Eva.

Andra premiären är i Kalmar 30 juni. Dave Freemans klassiska fars ”Bäddat för trubbel”. Ett byte av pjäs, det skulle ha varit Ray Cooneys ”Pappor på prov”, i regi av Edward af Sillén.

– Vi tappade Edward, som håller på med en filminspelning. Men det är ingen nödlösning, snarare ett genialt trick, säger Thomas.

Och du har spelat pjäsen tidigare?

– Ja, för 24 år sedan. Och man märker att det sitter repliker kvar i huvudet. Ibland (under repetitionerna) har jag känt att det är något som inte stämmer, men det är bara för att en del saker har ändrats lite grann (skratt).

Några dagar senare, 3 juli, är det premiär för ”Alla tiders Åsa-Nisse” i Falkenberg.

– Jag har levt med det här sedan 2018, säger Annika, som varit med och skrivit pjäsen och sedan fått se pandemin stoppa premiären två år i rad.

– Åsa-Nisse är framför allt roliga karaktärer. Vi har länge pratat om att han skulle passa på Vallarna. Sedan kom vi på det här med tidsmaskinen, att han kan åka 70 år från dåtid till nutid. Det blir lite scenografiska speciallösningar, när publiken får uppleva Knohult både då och nu.

”Pang i bygget” brukar kallas världens bästa tv-serie. Åsa-Nisse-filmerna har inte direkt den statusen..?
– De i Helsingborg har mycket mer att leva upp till, så väljer jag att se på det (skratt), säger Annika.

FAKTA

”Pang i bygget” på Fredriksdalsteatern, Helsingborg. 17 juni-21 augusti.
Regi: Anders Albien. Manus: John Cleese, Connie Booth. Med Eva Rydberg, Adde Malmberg, Ewa Roos, Birgitta Rydberg, Fredrik Dolk m fl.

”Bäddat för trubbel” på Krusenstiernska Teatern, Kalmar. 30 juni-31 juli.Regi: Anders Albien. Manus: Dave Freeman. Med Thomas Petersson, Hanna Lindblad, Anki Albertsson, Anna-Karin Palmgren, Andreas Nilsson m fl.

”Alla tiders Åsa-Nisse” på Vallarnas Friluftsteater, Falkenberg. 3 juli-14 augusti.
Regi: Pär Nymark. Manus: Annika Andersson, Pär Nymark. Med Annika Andersson, Jojje Jönsson Stefan Gerhardsson, Mikael Riesebeck m fl.

Publisert: