Bitter över "Star wars": Vi gjorde vårt bästa

Gunnar Rehlin/TT

Publicerad 2022-05-25

Det är 17 år sedan Ewan McGregor senast syntes i ”Star wars”-sammanhang. Nu är han tillbaka i tv-serien om Obi Wan-Kenobi, som utspelas mellan ”Mörkrets hämnd” och den ursprungliga ”Stjärnornas krig”.

17 års paus var vad som krävdes för att få Ewan McGregor på banan igen.

– De två filmer vi gjorde i början av 2000-talet blev så hårt åtgångna av kritikerna att det tog tid att få lust att spela rollfiguren igen, säger McGregor till TT.

– Det var när jag märkte kärleken från fansen som jag började få lust att göra det.

I de första ”Star wars”-filmerna, de som är nummer fyra–sex i kronologin, spelades Obi-Wan Kenobi av Alec Guinness. När George Lucas gjorde sina prequeltrilogi gick rollen till Ewan McGregor. Lucas testade mycket ny teknik, bland annat att filma digitalt och ha mängder med datoranimeringar, och kritikerna tyckte inte om det.

”Skrev skit om oss”

Ewan McGregor är märkbart bitter.

– De filmerna var alltför olika den första trilogin. Vi gjorde vårt bästa, vi tyckte det var jättebra, och sen skrev de skit om oss. Det var tufft. Det tog åratal att komma över det.

Han säger att allt medan sociala medier utvecklades, märkte han hur fler och fler fans hörde av sig och berättade hur mycket de tyckte om filmerna. Det hade stor betydelse när han bestämde sig för att tacka ja till att reprisera rollen.

– Men jag följer inga sociala medier längre. Jag gjorde det ett tag, men slutade. Det är fruktansvärt, det som sägs där. Nu behöver jag inte bry mig om det längre.

”Kändes underligt”

Ewan McGregor berättar att intervjuer under många år alltid avslutades med två frågor: blir det fortsättning på ”Trainspotting” och blir det mer Obi-Wan Kenobi.

– De ringde mig från Disney och undrade om det stämde att jag hade lust att göra en fortsättning. Där började det. Ett tag skulle det bli film, sen blev det tv-serie. När vi sedan började kändes det underligt att ta på sig Obi-Wan-kläder för första gången på 17 år.

Inför intervjun får TT inte se någonting ur serien. Men McGregor berättar dock lite grand om förutsättningarna för berättelsen.

– Den Obi-Wan vi möter här är en bruten man. Han är inte en jedi längre, han kan inte använda Kraften för då blir han upptäckt av Vader som söker honom för att döda honom.

Däremot kan McGregor berätta om hur tekniken har utvecklats under dessa 17 år.

– Då var det en massa blue screens och green screens, och jag var ensam i ett rum och skulle agera mot en tennisboll. Nu är det ny teknik, bakgrunderna projiceras mot stora dukar och det känns nästan som om det vore på riktigt.