Thomas Deutgen

Dansbandskrisen – värre än någonsin

Thomas Deutgen: ”Allvarligare nu än när pandemin var som värst”

Av: 

Mikael Einarsson

Arkivbild på dansbandet Arvingarna från ett uppträdande på pridefestivalen 2019.
Arkivbild på dansbandet Arvingarna från ett uppträdande på pridefestivalen 2019.

NÖJE

Krisen i dansbandsbranchen har aldrig varit så allvarlig som nu.

Nu larmar över 50 dansband att en hel kulturgenere riskerar att försvinna – om inga åtgärder vidtas.

– Det är den värsta krisen någonsin, säger Thomas Deutgen.

Just nu befinner sig dansbandsbranschen i en enorm kris, den allvarligaste någonsin. Det säger dansbandsexperten Thomas Deutgen, 48, som är chefredaktör för dansbandsmagasin Får jag lov samt frilansande skribent för Aftonbladet.

– Jag skulle säga att den är betydligt allvarligare nu än vad den var när pandemin var som värst.

I ett öppet brev till kulturdepartementet vädjar nu Svenska Musikerförbundet, över 50 dansband och en rad bokningsbolag att någonting måste göras innan det blir för sent.

Lars-Åke Wilhelmsson och Thomas Deutgen i Dansbandskampen 2010.

”Många ovaccinerade”

En förhoppning fanns att publiken skulle hitta tillbaka till dansbanorna när restriktionerna hävdes i slutet av september.

Men så blev det inte. Istället har branschen tappat 75 procent av besökarna från i höstas fram till nu, säger Thomas Deutgen.

– Redan från start fanns det en väldig oro. Dans är något annat än att sitta i ett konserthus och ta del av en musikföreställning. Du dansar med okända människor i flera timmar.

En anledning till tappet, tror Thomas Deutgen, kan vara när kravet om vaccinationspass började gälla från och med 1 december.

– Det är klart att det är ett väldigt bra redskap att dels tvinga människor att vaccinera sig, dels få en säkerhet hos besökare. Även om du är vaccinerad finns det en oro att gå på dans, trots att du har ett vaccinationsbevis, säger Thomas Deutgen och fortsätter:

– Procentuellt skulle jag nog tyvärr säga att många dansgäster är ovaccinerade.

Dansställen måste stänga

Evenemangsstöd finns dock att söka via Skatteverket. Men för att en arrangör ska ha rätt till kompensation måste evenemanget helt ställas in, och att arrangören sedan står för hela kostanden. Och det är här som det kan uppstå problem.

Den ekonomiska kompensationen uppgår bara till 70 procent. De resterande 30 procenten får arrangören själv stå för.

– Det finns inte en dansarrangör idag som sitter med en så stor kassa kvar efter pandemin. Lättaste är då att stänga och ta de pengar man får.

– Jag har pratat med så många arrangörer och band. Att stänga är väldigt enkelt men sedan att öppna och ta den energi att börja om igen är betydligt mycket svårare. Därför är jag så orolig när jag ser på hur det står och hänger på vippen nu.

Hur länga till orkar branschen hålla ut?

– När det inte finns något tydligt slut skulle jag vilja säga att backen är mycket brantare. Om vi talas vid om ett år, och det ser likadant ut, så skulle jag bli väldigt förvånad om inte många band och arrangörer fått lägga ned, till följd av att väldigt mycket danspublik försvunnit.

Jeanette Gustafsdotter, kultur - och demokratiminister.

Kulturministern: ”Ska göra allt för att hitta lösningar”

Vad vill du se hända nu?

– Jag vill se ett snabbt, riktigt kulturstöd gärna via kulturrådet för band och arrangörer. Jag tycker inte det är något alternativ att en hel kulturgener, som är helt unikt för Sverige, går omkull.

Aftonbladet har varit i kontakt med kulturministern Jeanette Gustafsdotter (S) som säger att hon förstår den allvarliga situation som dansbandsbranschen befinner sig i.

– Det jag kan lova nu är att vi ska göra allt vad vi kan för att hitta lösningar på kulturbranschen problem, där dansbanden är en av de aktörerna. Vi hör verkligen vad de säger och vi ska jobba framåt för att hitta en lösning på så bra sätt som möjligt, säger hon.

ANNONS

Hitta ett kreditkort eller betalkort som passar dig och dina behov! Jämför nu.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

LÄS VIDARE

Så gick det sen – efter SVT-succén ”Rederiet”

ÄMNEN I ARTIKELN

Thomas Deutgen

Dansband

Musikerförbundet