Trafikexpertens kritik efter Bianca Ingrossos vansinnesfärd

”Det spelar jättestor roll”

Efter vansinnesfärden: nu kritiseras Rosanna Charles, Bianca Ingrosso och hennes influencervänner för videoklippet.

– Vi ser hur stor roll hastighetsbegränsningarna har för mängden dödsolyckor och försöker lägga krut på hur vi kan få acceptans för de fartgränser vi sätter, då är det här inte en hjälp så klart, säger Maria Krafft, trafiksäkerhetsdirektör på Trafikverket.

Rosanna Charles, 33, satt vid ratten och Bianca Ingrosso, 27, satt bredvid.

I klipp som först lades upp av dem båda under söndagen, men som de plockade bort efter att Aftonbladet hört av sig, kunde bilen ses fara fram i 150 kilometer i timmen medan en 100-skylt svischar förbi i utkanten av videobilden.

Maria Krafft.
Maria Krafft.

50 liv per år kan räddas

Trafikverkets trafiksäkerhetsdirektör Maria Krafft förklarar vad som gör fortkörningar potentiellt dödligt farliga.

– Om vi skulle få bort alla fortkörningar som görs i Sverige från en dag till en annan så räddar vi automatiskt 50 liv varje år, säger hon.

– Som enskild är det jättesvårt att förstå vad det spelar för roll om man kör lite för fort. Men vi som tittar på alla olyckor och hur de går till ser att det spelar jättestor roll. Över vissa hastigheter så handlar att köra bara en kilometer för fort om ungefär 15 liv per år.

Bianca Ingrosso.
Bianca Ingrosso.

Biancas videoklipp: Inte en hjälp

Maria Krafft förklarar att svenska vägar blir allt säkrare och att vägarna utformas så att de ska vara ”förlåtande”, inga skarpa kurvor på motorvägar, man undviker träd i ytterkurvor och mötande trafik när höga hastigheter är tillåtna.

– Det här gör vi för att om en olycka sker så ska det funka ändå. För i stort sett alla olyckor som inträffar har med mänsklig faktor att göra.

– Men när man kör alldeles för fort, som här 150 på en 100-väg då slår man det ur spel hur det är uppbyggt, man riskerar att flyga över i mötande trafik, bilen kan börja snurra.

Hur påverkar det andra, kanske framför allt unga bilförare, att se när influencers lägger upp sånt här?

– Hur det påverkar är jag inte rätt att svara på. Men vi ser hur stor roll hastighetsbegränsningarna har för mängden dödsolyckor och försöker lägga krut på hur vi kan få acceptans för de fartgränser vi sätter. Då är det här inte en hjälp så klart, säger Trafikverkets Maria Krafft.

Rosanna Charles.
Rosanna Charles.

Videoklipp kan vara bevisning

Bianca Ingrosso påpekade själv att det var en vansinnesfärd med orden:

”Rosanna kör som en idiot”.

Men när Aftonbladet söker henne och Rosanna Charles för kommentarer om bilfärden svarar de inte.

När Bianca Ingrosso först lade upp videoklippet på sin Instastory taggade hon, förutom bilens förare, också influencervännerna Alice Stenlöf, 26, och Lucas Feola, 25, och dansaren Emilio Araya, 28.

I ett borttaget inlägg från Biancas Instagram syns att bilen kör i över 150 km/h.
I ett borttaget inlägg från Biancas Instagram syns att bilen kör i över 150 km/h.

Aftonbladet har sökt samtliga utan framgång.

Under söndagen sa juridikprofessor Mårten Schultz till Aftonbladet att man rent teoretiskt kan fällas för fortkörning i efterhand och att videoklipp som Bianca Ingrosso och Rosanna Charles lagt upp i sociala medier skulle kunna användas som bevisning.

– Men man kan inte heller utgå från att allt är bevisat och klart bara för att ett klipp antyder att en lagöverträdelse har gjorts, har Schultz sagt.

Publisert:

LÄS VIDARE