Peter Flack 75 år: Är det så här tråkigt att vara pensionär, vill jag inte vara det

Revykungen om Hjalmar, kärleken och dottern Amanda som trotsade sin dödsdom

Marie Kühler och Peter Flack.
Marie Kühler och Peter Flack.

Revykungen Peter Flack fyller 75 år.

Nu berättar han om ikoniska karaktären Hjalmar, kärleken till 19 år yngre hustrun och dotterns svåra hjärtfel.

– Läkarna sa att vi inte skulle räkna med att hon skulle bli mer än tonåring.

Revykungen Peter Flack från Örebro och hans ständige följeslagare, karaktären Hjalmar Berglund från Viby, har roat oss i 45 år.

I dag torsdag fyller Peter Flack 75 år och han är glad att han har kunnat livnära sig på Hjalmar under de här åren, det enda han sörjer är att det har satt käppar i hjulet för annat.

– Det är två sidor av det, med Hjalmar har jag haft min framgång och kunnat leva på Hjalmarrevyerna under så många år. Å andra sidan har jag målat in mig i ett hörn. I nöjesbranschen så tänker man att Peter Flack, han gör Hjalmar, han gör inget annat. Det innebär att jag har fått avstå från mycket annat jag hade velat göra, förklarar Peter Flack för Aftonbladet och säger att han gärna hade gjort några filmroller.

”Nya hyss med Hjalmar och gänget” i Brevens bruk utanför Örebro 2018.
”Nya hyss med Hjalmar och gänget” i Brevens bruk utanför Örebro 2018.

Tråkigt att vara pensionär

Själva födelsedagen ska firas lugnt med familjen, han repar för sin nya revy ”Hjalmars Julspektakel – en smällkaramell” som har premiär den 21 oktober på Bruksteatern i Breven.

– Jag kanske borde ha dragit ned på takten. Men när pandemin kom och man inte fick göra något så tänkte jag; är det så här tråkigt att vara pensionär, då vill jag inte vara det.

Figuren Hjalmar föddes som sagt 1976 och äldre ska han bli.

– Folk kan säga ”ska du fortsätta klä ut dig och ha någon fånig tofs på huvudet och röda strumpor och sandaler? Det har du ju hållit på med hela livet, ska det aldrig ta slut?”. Nej, det kanske inte gör det!

Peter Flack kysser Anders Lundin i ”Allsång på Skansen” 2005.
Peter Flack kysser Anders Lundin i ”Allsång på Skansen” 2005.

Så föddes Hjalmar

Hur föddes kultfiguren Hjalmar?

– Vi skulle ha en bondtölp i en revy som skulle stå på en marknad och sälja vitsippor mitt i vintern. Ordet ”Vitsippor” innehåller två ”i” och det blir så roligt på närkingska när man säger det. Då föddes Hjalmar och sen har han utvecklats.

Och hans ikoniska frisyr med tofsen till?

– Vi skulle ha en peruk till honom och vi bad perukmakeriet skicka någon grå frisyr. Den kom i ett kuvert och låg lite tillplattad. När jag provade den så stack det upp en liten tofs och jag frågade om det var någon som hade vax så jag kunde få ned den. Då var det något ljushuvud som sa ”nej, för fan, låt den vara, det där ger karaktär åt figuren”.

Om vi har förstått det rätt så spelar du med din dotter Amanda i revyn – i unga år hade hon ett allvarligt hjärtfel?

– Ja, och det har hon fortfarande. Det är ett kombinationsfel som gör att det är inoperabelt. Ska man göra något överhuvudtaget så måste man transplantera både lungor och hjärta och de kärl som förbinder de här organen i kroppen och det gör man inte om man inte absolut måste.

– Det gör att hon blir väldigt fort trött. Hon kommer in på scen och levererar de minuter hon är med, sedan går hon ut och återhämtar sig och får förnyade krafter. Men ska hon gå en promenad orkar hon inte gå mer än 200 meter innan hon blir jättetrött.

Amanda Flack spelar i ”Hjalmars julspektakel”.
Amanda Flack spelar i ”Hjalmars julspektakel”.

Dotterns dödsdom: ”Något som gick sönder i en”

Du sa i en väldigt gammal intervju att något måste göras, annars kommer hon inte att klara sig?

– Det stämmer. Amanda är ju över 30 år idag, men när hon var 3-4 år och hade genomgått flera operationer sa läkarna att de hade gjort vad de hade kunnat och att vi nog inte skulle räkna med att hon skulle bli mer än tonåring. Det levde Marie och jag med i någon sorts sorg, men så blev hon tonåring och äldre. Vi träffade en läkare och han sa ”Amanda har tumme med vår herre, hon har utvecklat ett eget system i kroppen”.

– Vi har normalt förbindelse mellan hjärta och lungor, men hon har inte det. Hennes kropp har utvecklat något eget system så hjärtat får blod från sin enda lunga som funkar. De säger att det här kan hon nog leva med ett tag till och det är inte klokt.

Hur var den tiden när ni gick och i stort sätt väntade på att hon skulle dö?

– Vi gick med det här hängande över oss i över tio år. Vi undrade hur det skulle gå och hur gammal hon skulle bli. Men när man är mitt i det så har man inte så många val, det blir ett sätt att leva. När vi fick beskedet att Amanda kommer fortsätta leva och att det såg bra ut, då var det något som gick sönder i en. Då kom alla tårar som man hade lagrat under tio år.

Marie Kühler och Peter Flack 1996.
Marie Kühler och Peter Flack 1996.

Reagerade på åldersskillnaden

Amandas mamma är Marie Kühler, dotter till legendariske showmannen Lasse Kühler. Peter Flack och Marie träffades när hon följde med pappa till jobbet.

– Vi träffades när hon kom som väldigt ung till en revy på Intiman. Vi jobbade tillsammans, men så småningom växte det fram någonting. Vi såg på saker på samma sätt och tyckte om samma saker så det kom ganska långsamt. Men vi blev ett par och jag skilde mig från Birgitta Götestam som jag var gift med på den tiden och så blev det jag och Marie istället.

Blev det reaktioner på åldersskillnaden på 19 år?

– Ja, så var det. Det snackades om barnarov och ska en gammal gubbe som jag träffa en så ung tjej. Men nu många år senare har vi det bra, vi jobbar ihop och har det fantastiskt.

Peter Flack och dåvarande hustrun Birgitta Götestam på sin balkong i lägenheten i Örebro 1983.
Peter Flack och dåvarande hustrun Birgitta Götestam på sin balkong i lägenheten i Örebro 1983.
Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN