Matilda Djerfs Tiktok-konto borta – efter hård kritik mot influencern

Anklagas för att attackera mindre influencers konton

Publicerad 2023-10-10

Matilda Djerfs Tiktok-konto är borta från plattformen.

Det efter hård kritik från flera mindre Influencers som har fått sina videor anmälda av hennes företag för varumärkesintrång.

Nu trendar ”Matilda Djerf controversy” på Tiktok.

Det stormar på Tiktok kring den svenska influencern och succé-entreprenören Matilda Djerf, 26, som står bakom klädföretaget Djerf Avenue.

Anledningen är att flera mindre influencers har lagt ut videor där de berättar om att de har blivit varnade på Tiktok efter anmälningar av Djerf Avenue för varumärkesintrång.

I videorna som de har blivit anmälda för har de antingen visat upp var man kan hitta liknande eller likadana mönster och plagg som finns på Djerf Avenue för ett billigare pris på till exempel Amazon, eller så har de visat upp kläder som Matilda Djerf har haft på sig och återskapat outfiten med billigare plagg.

En av alla drabbade är Aliya med cirka 35 tusen följare på kontot ”sumarslays”.

I en video som har fått fler än 700 000 visningar berättar hon om vilka videor som Djerf Avenue har anmält, och är oförstående till varför hon har blivit anmäld.

Att få sina videor anmälda för varumärkesintrång kan leda till avstängning från Tiktok eller andra typer av straff på plattformen.

Matilda Djerf

Fått hård kritik för tilltaget

Flera kreatörer på Tiktok har nu lagt ut videor där de kritiserar Matilda Djerf och Djerf Avenues taktik med att ge sig på och straffa enskilda mindre influencers som bara visat upp alternativ till deras kläder.

– Det är ironiskt, då faktum är att mycket från hennes märke är kopior på annat som hon har burit förr från andra märken, säger kreatören bakom kontot thejackieaccount, som har fått fler än en miljon visningar på sin video.

Matilda Djerf

Matilda Djerfs Tiktokkonto borta

Efter den hårda kritiken är Matilda Djerfs eget konto med miljontals följare på Tiktok borttaget. Det är oklart i skrivande stund om hon själv har avaktiverat sitt konto tillfälligt eller inte.

Djerf Avenue bemötte under söndagen kritiken mot dem på Instagram story och på Tiktok.

”Tyvärr har det nyligen varit en ökning av hemsidor som säljer produkter med vår design och mönster som vi äger”, skriver företaget i ett uttalande.

De skriver vidare att de därför har anlitat ett externt företag för att skydda sig mot varumärkesstölder.

”Vi har insett att det här oavsiktligt har drabbat enskilda konton. Vi har omgående sagt till vårt IP-företag att stoppa anmälningar mot enskilda konton och i stället fokusera på tredjepart-återförsäljare av de här plaggen.”

Vidare står det att de istället kommer att ta kontakt med enskilda konton när de ser innehåll som de misstänker är piratkopierade, och ha en dialog med kreatören bakom kontot.

Det här är Djerf Avenue

E-handelsföretaget Djerf Avenue grundades 2019 av Matilda Djerf och hennes pojkvän Rasmus Johansson och har snabbt blivit en stor kassako.

Rasmus Johansson har tidigare uppgett för sajten Breakit att de förväntade sig en omsättning på över 350 miljoner kronor för år 2022.

Aftonbladet har sökt Matilda Djerf och Djerf Avenue.

Inlägget på Djerf Avenues Instagram story och Tiktok.

ANNONS