Var ”för lättklädd” på Guldbaggegalan – tvingades ta på sig jeans

Arvida Byström blev tillbakaskickad från röda mattan

På väg ut på röda mattan stoppades Arvida Byström.

Anledningen – hon var ”för lättklädd”.

– Jag har svårt för idén att naket är något skadligt, säger hon.

Konstnären Arvida Byström, 31, blev stoppad på väg ut på röda mattan på Guldbaggegalan. Enligt en person från Svenska filminstitutet var hon ”för lättklädd”, och tvingades gå tillbaka och ta på sig ett par jeans.

– Jag hade en korsett som jag fick låna av en kompis, och så hade jag bara mina trosor på mig, och så tänkte vi ”kul om jag går ut i stringtrosor och korsett”, säger hon.

”Emot alla principer”

Arvida Byström berättar att hon frågade en person ur produktionen på galan om det var okej att gå ut i klädseln, och fick grönt ljus.

– Men sen när jag gick ut på röda mattan blev jag tillbakaskickad. Det var en person som är, eller har varit, högt uppsatt på SFI som skickade tillbaka mig. Enligt personen som jag fick ett ja från, så hade hon sagt att ”det är emot alla våra principer”.

Efter det fick konstnären ta på sig ett par jeans innan hon kunde gå ut på röda mattan.

Arvida Byström.
Arvida Byström.

”Inte något skadligt”

Arvida Byström säger att hon har förståelse för att hennes klädval kunde uppfattas som smaklöst, men att hon inte tycker att det borde vara ett problem.

– Jag fattar att vissa institutioner som får pengar från staten har ett uppdrag som de måste förhålla sig till, men jag har svårt att tänka mig att filminstitutioner har som princip att det inte får vara halvnaket. De jobbar ju med film, och det är väl en del av film att det inte finns sådana restriktioner, säger hon och tillägger:

– Det finns väl alltid saker i tv som är distasteful, jag fattar inte varför man ska lägga sig i det så mycket. Jag har svårt för idén att naket är något skadligt.

Svaret från SFI

Vicki Harris, projektledare för Guldbaggegalan, medger att det var hon som uppmanade Arvida Byström att ta på sig byxorna.

”Jag har inget minne av att jag skulle sagt att det går emot våra principer. Jag har ingen ytterligare kommentar till denna händelse”, skriver hon i ett meddelande till Aftonbladet.

Arvida Byströms outfit:

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN