”Queen Elizabeth” blir nya Lisbeth Salander

Av: Magnus Sundholm, Mathilde Albinsson

Publicerad:
1 av 3
Claire Foy som Queen Elizabeth i ”The crown”.

Claire Foy är klar som Lisbeth Salander i den nya Millennium-filmen, som är baserad på David Lagercrantz bok ”Det som inte dödar oss”.

För Nöjesbladet berättar skådespelaren att hon ser rolltolkningen som en stor utmaning.

– Jag ser verkligen fram emot det och kan inte bärga mig förrän jag får sätta tänderna i Lisbeth, säger hon.

Claire Foy, 33, är kanske mest känd för sin tolkning av drottning Elizabeth II i Netflix-serien ”The Crown”, men hade även en framträdande roll i tv-serien ”Wolf Hall”.

Nu kan hon addera ytterligare en ikonisk karaktär till sin meritlista – Lisbeth Salander.

I en intervju med Nöjesbladet i Beverly Hills på fredagen, kommenterade hon för första gången det prestigefyllda uppdraget.

– Jag är en superfan av böckerna och har läst dem allihop. Det är en stor utmaning att ta sig an en sån ikonisk roll. Men jag ser verkligen fram emot det och kan inte bärga mig förrän jag får sätta tänderna i Lisbeth, sa hon och fortsatte:

– Det är klart att jag känner av pressen och vet att fansen har stora förväntningar. Men det får man acceptera när man åtar sig ett sånt här uppdrag.

Det var Sony Pictures som offentliggjorde hennes namn under fredagen.

”Claire är en fantastisk och unik talang som kommer injicera nytt och spännande blod i Lisbeth. Jag kan inte vänta på att få berätta den här nya historien för en världspublik och då med Claire Foy i centrum”, sa regissören Fede Alvarez i ett pressmeddelande i samband med offentliggörandet.

Baseras på David Lagercrantz bok

”Det som inte dödar oss” är en fjärde del i ”Millennium”-serien, som följer Stieg Larssons romanfigurer, men är skriven av David Lagercrantz. Den filmatiseras direkt på engelska med en helt ny uppsättning skådespelare.

Att David Lagercrantz fortsättning i romanserien skulle bli film, bekräftades av Sanford Panitch, chef på Columbia Pictures som äger filmrättigheterna, tidigare i år.

”David Lagercrantz lysande arbete att fortsätta denna enastående serie är en hyllning till Stieg Larssons mästerverk. Vi på Sony är hedrade att vara en del av serien tillsammans med Yellowbird, och vi är så glada över att göra en originalfilm av ’Det som inte dödar oss’”, sa han bland annat i ett pressmeddelande då.

Biopremiär 2018

I den senaste filmen, amerikansk-svenska ”The girl with the dragon tattoo” från 2011, såg vi amerikanska Rooney Mara i rollen som Lisbeth Salander och brittiska Daniel Craig som Mikael Blomkvist.

I den svenskspråkiga trilogin från 2009, med till exempel ”Män som hatar kvinnor”, spelade Noomi Rapace Lisbeth Salander och Mikael Blomkvist tolkades av Mikael Nyqvist.

Regissören för den nya ”Millennium”-filmen, Fede Alvarez (”Don't breathe”, ”Evil dead”), har också skrivit manus ihop med Steven Knight (”Peaky blinders”, ”Taboo”) och Jay Basu (”Monsters: Dark continent”).

”Det som inte dödar oss” – på engelska döpt till ”The girl in the spider’s web” – har premiär 2018.

Publicerad:

LÄS VIDARE