”Jag blir lycklig av en mörk roll”

Publicerad 2011-07-01

Joel Kinnaman om succén i USA & livet som ungkarl: Jag lever i min resväska

Matias Padin Varela, Joel Kinnaman och Dragomir Mrsic i ”Snabba cash”, som ska bli film i USA med Zac Efron i huvudrollen.

HOLLYWOOD. Tv-serien ”The killing”.

Det räckte för att Joel Kinnaman skulle slå igenom i USA.

Som enda tidning kan Nöjesbladet publicera svenskens första intervju om genombrottet, livet i Hollywood, de kommande Millenniumfilmerna och varför han lever ensam.

dysterkvistar Joel Kinnaman och hans motspelerska i ”The killing” har tydliga regler att hålla sig till. ”En av de återkommande förhållningsorderna är att jag och Mireille Enos inte ska le så mycket.”

– Jag hade en känsla av att jag kunde spela på engelska om jag gav mig tusan på det, säger han.

Det är dagen före midsommarafton när Kinnaman, 31, möter Hollywood Foreign Press Association på ett hotell i Beverly Hills i Kalifornien.

Då har det just blivit klart med ännu en säsong av ”The killing”, tv-serien som bygger på danska ”Förbrytelsen”.

– När jag först läste manuset slog det mig hur många lager rollfigurerna hade. Vanligtvis är det en eller två av karaktärerna som har något djup. Här var det fem–sex stycken. Det kändes som om de alla hade en egen röst.

”Ska inte le”

”The killing” utspelar sig i Seattle men inspelningen sker i Vancouver.

Kinnaman spelar en före detta narkotikaspanare som är med och utreder ett flickmord.

Historien är mörk och dyster.

– En av de återkommande förhållningsorderna är att jag och min motspelerska, Mireille Enos, inte ska le så mycket.

Det är inget Kinnaman har något emot.

– Jag är vanligtvis lyckligast när jag får göra mörka grejor. När jag står på en scen eller framför en kamera känns det som om jag får utlopp för allt som frustrerar mig. Efteråt blir jag på bättre humör.

Pappa är amerikan

På grund av språkbarriären kan få svenskar komma till Hollywood och spela amerikan. Brytningen leder ofta till roller som östeuropéer.

Det har Kinnman sluppit.

– Min pappa är amerikan och jag gick i high school när jag var 17. Jag är tvåspråkig sen födseln.

– I serien pratar jag som en kille som vill vara svart. Jag har hämtat mycket från skolan i Texas. Där var tolv procent vita, 50 procent latinamerikaner och resten svarta.

Är mycket i Kanada

Hur lever du i dag?

– Jag har ingen fru, igen hund eller barn. Jag är ungkarl och lever mitt liv i resväska.

Hur bor du – i hus eller på hotell?

– Ingetdera. Jag har en lägenhet i Stockholm där jag tillbringar cirka en vecka varje år. Jag är i Kanada fem månader om året och på inspelning på andra platser resten av tiden.

Kinnaman har just spelat in Daniel Espinosa-regisserade thrillern ”Safe house” mot Ryan Reynolds och ska härnäst göra komedin ”Lola versus” med Greta Gerwig.

”Behöver uppmärksamhet”

Han har också en återkommande roll i den amerikanska versionen av ”Millennium”-trilogin.

– Jag fick nyligen en roll i tvåan och trean. Sen beslutade David Fincher (regissören, reds anm) att rollfiguren skulle presenteras redan i första filmen. Men där är jag bara med mycket kort. Den som blinkar missar mig.

– Jag spelar Christer Malm. Han är art director och en av ägarna till tidningen Millennium.

Kinnaman uppger under intervjun att han är förvånad över uppmärksamheten Stieg Larssons böcker fått.

– I svensk litteratur är vi mer vana att se starka kvinnliga rollfigurer. Därför tyckte inte jag att ”Millennium” var så revolutionerande.

– Men jag är mycket glad för det eftersom Sverige är ett litet land och vi behöver all uppmärksamhet vi kan få. Det har verkligen hjälpt oss på många sätt, både när det gäller film och litteratur.

Snabba cash bra för Efron

”Millennium” är inte det enda svenska projekt som filmas i amerikansk tappning. Också ”Snabba cash” – som Kinnaman hyllats för i Sverige – ska bli film med Zac Efron i huvudrollen.

– Ibland skulle jag vilja att amerikaner kunde lära sig se textade filmer. Då skulle de inte behöva göra om filmer som redan är bra.

– Nyinspelningen känner jag mig helt avskild från. Jag önskar dem allt gott och tycker att det är en spännande figur för Efron att få spela. Filmen var väldigt specifik för svensk del eftersom den visar hur samhället blir mer kapitalistiskt.

ANNONS